Menu Zavřít

Krušnohorská bonanza: průzkum u Cínovce potvrdil vysoký obsah lithia

5. 2. 2019
Autor: Martin Pinkas

Společnost European Metals Holdings (EMH) se sídlem v australském Perthu informovala o výsledcích průzkumných vrtů u Cínovce v Krušných horách. Čtyři vrty jsou hotové, na dalších devět má firma povolení. Plány australských těžařů však mohou narazit na nepřátelský postoj koaliční vlády ANO a ČSSD.

Australský zájemce o těžbu v Krušnohoří provedl čtyři vrty do hloubky až 340 metrů pod povrch země. Hornina obsahující lithium, cín a wolfram se nachází zhruba v hloubkách od 200 do 300 metrů. Podíl oxidu lithného v hornině se zde pohybuje okolo 0,5 procenta. Průzkum narazil i na bohatší úseky, ve kterých je místy až 1,5 procenta oxidu lithného.

Potvrzují se tak předchozí odhady, podle kterých se v okolí Cínovce nachází zřejmě nejbohatší ložisko lithia v Evropě. Pod zemí zde podle odhadu geologů leží 1,35 milionu tun lithia, 263 tisíc tun cínu a 97 tisíc tun wolframu, ale jen část z toho je technicky možné a ekonomicky výhodné vytěžit. Vedení EMH podle starších vyjádření počítá s investicí zhruba 10 miliard korun a objemem produkce 4200 tun čistého lithia za rok, což odpovídá 22 500 tunám uhličitanu lithného.

 Vývoj akcií EMH za poslední rok.

Vývoj akcií EMH za poslední rok.

Šéfové EMH však ve svých oznámeních pro burzu a akcionáře mlčí o politickém riziku. Premiér Andrej Babiš nechce připustit, aby se těžby lithia ujal soukromý těžař. Sám preferuje státní podnik Diamo, který však nemá potřebné zkušenosti a znalosti. Přitom to bylo ministerstvo životního prostředí vedené Babišovým stranickým kolegou Richardem Brabcem, které v minulých letech vydalo EMH řadu povolení k průzkumu ložiska.

Politická rizika však vnímají akcionáři, což se projevuje na hodnotě akcií EMH obchodovaných na britské a australské burze. Na počátku roku 2016 vycházela jedna akcie na 7,6 britské pence, vlna nadšení po objevení bohatých ložisek na Cínovci vytáhla cenu až na 80 pencí v dubnu 2017. Jakmile se z lithia stalo v Česku téma pro politiky a autory fake news, začala cena akcií padat. V posledních týdnech kolísala mezi 16 a 20 pencemi.

MMF24

Přečtěte si také:

Bývalý ministr Kuba spouští výrobu úložišť energie. Hlavním odběratelem bude ČEZ

Energie z Moravy: EV Battery skokově navýší výrobu

Tajemné baterie HE3DA. Obří investici za 30 miliard doprovázejí nejasnosti

Vědec Jan Procházka, který stojí za technologií ukládání energie v bateriích HE3DA

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).