Menu Zavřít

Kreml získal podíl v Transpetrolu

16. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Rosněfť

MMF24

Ruským státem ovládaná těžební společnost Rosněfť získala v aukci zahraniční majetek zkrachovalého Jukosu, jehož součástí má být i 49 procent akcií ve slovenském Transpetrolu. Ten provozuje slovenskou část ropovodu Družba a zájem o získání podílu v ní mělo i české Mero. Podíl Transpetrolu je deponován u nizozemského depozitáře TMF a o jeho osudu může tedy rozhodnout jen soud.
Slovenská vláda nyní kontroluje v Transpetrolu 51 procent akcií a hodnotu zbývající části ve vlastnictví Yukos International UK B. V. odhadla na 100 až 120 milionů dolarů. Slovenské ministerstvo hospodářství k aukci pouze uvedlo, že vyčká na sdělení nizozemského soudu, kde je zmíněná část Jukosu registrována. „Trvá zde právní nejistota. My nemůžeme a ani nemáme důvod intervenovat,“ řekl mluvčí resortu Branislav Zvara.
Rosněfť získala majetek prostřednictvím dceřiné společnosti Promněfťstroj, jež za balík zahraničních aktiv nabídla 7,8 miliardy rublů (asi 6,3 miliardy korun). To je sotva 2,5 procenta nad vyvolávací cenou, i když nucený správce Jukosu Eduard Rebgun řekl, že zahraniční firmy Jukosu mají na účtech hotovost kolem 1,5 miliardy dolarů. Nízká vyvolávací cena aktiv odrážela mimo jiné i rizika, která jsou s prodejem spojena, uvedl Rebgun. Sama Rosněfť se vyjádřila, že prý firmu Promněfťstroj těsně před aukcí prodala.
Bývalí manažeři Jukosu už dříve rozprodej napadli u mezinárodních soudů. Dle právních expertů je tedy možné, že potrvá léta, než se nový vlastník bude moci ujmout správy nad získaným majetkem. Rosněfť už v aukcích získal většinu důležitých těžebních součástí, které v minulosti Jukosu patřily.
Součást Jukosu, jejíž majetek se v aukci prodal, je registrovaná v Nizozemsku. Vedení podniku rozprodej neuznává a tvrdí, že Rusko nemá právo majetek prodávat v nucené aukci, protože jde o zahraniční podnik. Akcionáři Jukosu krátce po nuceném bankrotu varovali všechny potenciální zájemce o nákup zbylých aktiv, že je budou žalovat ve všech zemích, kde se objeví.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).