Menu Zavřít

Konec známého historika. Eduard Stehlík opouští armádu, obrana mu neprodloužila kontrakt

8. 11. 2019
Autor: Jiří Koťátko/MF

Eduard Stehlík, ředitel Odboru pro válečné veterány ministerstva obrany a historik, v resortu končí. Ministerstvo to vysvětluje snižováním tabulkových míst.

„Plukovníkovi Stehlíkovi končí k 31. prosinci 2019 služební poměr,“ potvrzuje Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany. I kdyby mu však byl kontrakt prodloužen, což je velmi nepravděpodobné, jako šéf odboru pro válečné veterány Stehlík už pokračovat nemůže.

Proč? „Protože v návrhu nové systemizace je i návrat k civilní tabulce ředitele odboru pro válečné veterány, jak tomu bylo v minulosti,“ odpovídá Vala. „V celém úřadu ministerstva obrany dochází dlouhodobě ke snižování tabulkových míst a zcivilňování vojenských pozic,“ doplňuje.

Důvěřujete české armádě?

Až česká vláda schválí novou systematizaci, ministerstvo obrany vyhlásí na pozici ředitele odboru pro válečné veterány výběrové řízení. Jak týdeník Euro zjistil z několika zdrojů, Stehlík se do tohoto tendru už hlásit nebude. Redakce žádala o vyjádření i samotného Stehlíka, svůj odchod ani budoucnost ale komentovat nechtěl.

Že má odbor pro veterány vést civilní zaměstnanec, je nicméně nová a poměrně překvapivá informace. Jak týdeníku Euro sdělil vysoce postavený úředník z ministerské sekce správy a řízení organizací, Stehlíkův konec je zřejmě i důsledkem dlouhodobě vyhrocené situace ve veteránském odboru.

Eduard Stehlík (*1965)
1989 občanský zaměstnanec Vojenského historického ústavu
1992 voják z povolání
1992 až 2012 Vojenský historický ústav (historik, zástupce ředitele, vedoucí oddělení)
2012 až 2013 Ústav pro studium totalitních režimů (1. náměstek ředitele)
2012 až 2014 poradce ministra obrany
2014 až 2019 ředitel Odboru pro válečné veterány ministerstva obrany

Stehlíkovu konci nic nenasvědčovalo ani letos 15. října, kdy spolu s Milošem Zemanem, Lubomírem Metnarem, Andrejem Babišem, náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou či šéfem Senátu Jaroslavem Kuberou pokřtil svou novou knížku „Srdce armády – Generální štáb 1919-2019“. To je pravděpodobně jeho poslední publikace, kterou v armádě vydal.

Čtěte také:

Nábor nových vojáků drhne. Přesto ho povedou dva generálové

CIF24

Komentář: Velké oči armády aneb Kde ti mladí jsou?

Současná česká armáda je oproti té předlistopadové desetinová, a přesto o poznání silnější

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).