Menu Zavřít

Konec snu o polském Kuvajtu. Těžit plyn z břidlic už nikdo nechce

8. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Nemá to cenu, rozhodli šéfové těžební firmy San Leon Energy, a vrátili polské vládě poslední licence k průzkumu a těžbě zemního plynu. Sen o Polsku jako o plynové velmoci, která ve velkém spustí těžbu z břidlic, se tak definitivně rozplynul. Těžební podniky v zemi se však úplně nevzdávají a chtějí zemní plyn dobývat aspoň z uhelných slojí.

V Irsku registrovaný podnik San Leon Energy, mezi jehož akcionáře patří i známý a často démonizovaný investor George Soros, přitom patřil mezi poslední optimisty ohledně břidlicového plynu v Polsku. Ale už i jemu došla trpělivost. „Čtyři roky jsme hledali partnera, který by byl ochoten financovat průzkumné práce u Szczawna a Gdaňsku, ale nenašli jsme ho,“ uvedl ve vyjádření pro Puls Biznesu Paweł Chałupka, ředitel San Leon Energy Poland. V následujících měsících zalije betonem i vrty u obce Lewino, kde firma na počátku roku 2013 našla zatím nejvydatnější ložisko břidlicového plynu na evropském kontinentu.

Současně však Paweł Chałupka dodal, že firma se z Polska nestahuje úplně. Ponechá si dvě licence pokrývající okolí Polského Těšína a města Bielsko-Biała. Tady chce výhledově těžit zemní plyn klasickým způsobem. Pro tuto lokalitu již nalezla další investory, kteří se na financování průzkumu budou podílet.


PKN Orlen draze vyplatil J&T z Unipetrolu. Šéfa Jasinského to stálo místo

 PKN Orlen draze vyplatil J&T z Unipetrolu. Šéfa Jasinského to stálo místo, ilustrační foto


Právě klasická těžba plynu má v Polsku, zejména v tradiční produkční oblasti na jihovýchodě země, stále perspektivu. Nejlepší lokality však má zabrané místní šampion – státem kontrolovaná těžařská a plynárenská společnost PGNiG. Roste také zájem o využití metanu z černouhelných slojí. Podle dohody podepsané letos v lednu chce na těžbě v Horním Slezsku do budoucna spolupracovat konsorcium PGNiG, energetické společnosti Tauron a těžebních podniků PGG a JSW.

Vystřízlivění po osmi letech

Americký vzor, kdy zemní plyn z nekonvenčních zdrojů přinesl těžební boom a konec závislosti na dovozu, se v Evropě zatím nikomu nepodařilo zopakovat. Během prvotního nadšení v Polsku si v letech 2010 a 2011 velké těžařské koncerny i malé začínající firmy rozebraly průzkumné licence. V médiích vycházely články hovořící o Polsku jako o „středoevropském Kuvajtu“ a budoucím vývozci plynu.

V dalších dvou letech již převládala deziluze, živená nejistotou ohledně zdanění těžby v Polsku i zjištěním, že na řadě míst vytoužený plyn není v břidlicích obsažen. Těžařské koncerny Exxon Mobil, Marathon Oil, Talisman Energy a Total se vzdaly průzkumných licencí a z polského trhu odešly. Vrty v okolí Gdaňsku, realizované společnostmi ConocoPhillips, BNK Petroleum a San Leon, přinesly smíšené výsledky.

MMF24

Poslední vlna zájmu se zvedla v roce 2014, tedy po ruské anexi Krymu a povstání na východě Ukrajiny. Na přání polské vlády se do průzkumu pustily státem ovládané koncerny - těžař a distributor plynu PGNiG a největší polský zpracovatel ropy PKN Orlen. Ale ani tato druhá vlna nevydržela dlouho. Jen do doby, než se v druhé polovině roku 2014 zhroutila cena ropy i zemního plynu.

Čtěte také:

Protiruské sankce ohrožují Nord Stream 2. Evropské firmy tlačí na Trumpa

Šance pro české zbrojaře: Polsko chystá miliardovou modernizaci houfnic i tanků

Beran klamal Poláky. Profi Credit Poland dostal milionovou pokutu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).