Menu Zavřít

Kolibřík letí: žalobci elitního expolicistu v kauze Janoušek už nestíhají

10. 2. 2017
Autor: ČTK

Vrchní státní zastupitelství v Praze zrušilo trestní stíhání bývalého příslušníka BIS a bývalého šéf analytika protikorupční policie.

Jana Petržílka už třetím rokem stíhá pražské městské státní zastupitelství za údajnou účast na vynesení odposlechů lobbisty Romana Janouška. Na podzim mu ale přidalo obvinění z vynášení jiných utajovaných informací. „Klient byl obviněn kvůli něčemu, co souviselo s jeho prací v ozbrojených složkách. Vrchní státní zastupitelství v Praze však toto obvinění na přelomu roku zrušilo jako nedůvodné,“ potvrdil Petržílkův obhájce Lukáš Trojan.

Generální inspekce bezpečnostních sborů Petržílka zatkla 18. října a následně začala stíhat spolu s příslušníkem BIS, jehož jméno je redakci známo.

Podle zjištění týdeníku Euro je obvinila ze tří trestných činů: z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, ohrožení utajované informace a zneužití pravomoci úřední osoby. Příslušník BIS měl ofotit informace tajné služby a poskytnout je Petržílkovi. Vyšetřujícím žalobcům se ale nepodařilo zjistit, jakým způsobem se měly informace k Petržílkovi dostat. Ani to, že měl Petržílek příslušníka BIS k předání materiálů navést. Navíc oba příslušníci bezpečnostních složek disponovali v té době platnou vysokou bezpečnostní prověrkou.


Nenechte si ujít:

Janouškovo švýcarské konto: peníze ze Škodova paláce?

 Škodův palác


Případ velmi úzce souvisí s únikem odposlechů lobbisty Romana Janouška z BIS, ze kterého je Petržílek obviněn spolu s někdejším zakladatelem strany Věci veřejné a někdejším majitelem bezpečnostní agentury ABL Vítem Bártou. Inspekci BIS ani vyšetřujícím žalobcům se po třech letech nepodařilo prokázat, že skutečným iniciátorem úniku Janouškových „uší“ byl Petržílek.

Od začátku vyšetřování se také nepodařilo dokončit znalecký posudek Petržílkových počítačů a datových nosičů. Kriminalistický ústav Praha se zkoumání vzdal pro nedostačující bezpečnostní prověření, privátní znalec neuspěl. O prolomení zabezpečení IT techniky by se měli podle posledních neoficiálních informací pokusit experti Vojenské policie.


Přečtěte si, jak problematiku kmotrů okomentoval Pavel Páral:

Kde ti kmotři jsou


„Tam se stále vyšetřuje. Má sděleno obvinění za ohrožení utajované informace, zneužití pravomoci veřejného činitele. Hrozí mu odnětí svobody na tři roky až deset let,“ sdělila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Ktomu, zda bývalý příslušník BIS při vyšetřování spolupracuje, se už dozorující žalobce nechtěl vyjádřit. Jan Petržílek od počátku popírá, že by odposlechy ze služby vynesl, a tvrdí, že to je dílem někoho z bývalých kolegů.

EBF24


Z kauzy Romana Janouška čtěte více:

Janoušek se obnovy procesu nedočká, rozhodl soud

Znalec lobbisty Janouška půjde k soudu. Hrozí mu tříletý trest

Janoušek zůstane na svobodě další rok. Soud mu opět přerušil trest

Roman Janoušek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).