Menu Zavřít

Když jedna loď nestačí. Abramovičovo nové luxusní plavidlo má být údajně nejvýkonnější jachtou na světě

26. 2. 2021
Autor: Youtube/DrDruu
  • Jachta vzniká v německých loděnicích Lloyd Werft a na vodu má být spuštěna ještě letos

  • Nese jméno Solaris a její cena v přepočtu činí zhruba 13 miliard korun

  • Bude se jednat o celkově osmou luxusní jachtu, jakou tento známý byznysmen vlastnil


Posedlost Romana Abramoviče luxusními jachtami, zda se, nezná hranic. Majitel fotbalové Chelsea a jeden z nejbohatších Rusů vůbec jich v minulosti vlastnil hned několik – pár z nich prodal, některých se musel vzdát v rámci rozvodového řízení a jednu prý dokonce daroval samotnému prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi.  A protože jeho současné plavidlo, 169 metrů dlouhá jachta Eclipse s vlastním obranným raketovým systémem, mu podle všeho už přestalo vyhovovat, rozhodl se pořídit si nové.

Eclipse byla postavena před jedenácti lety, v roce 2015 ale dle irské mutace britského deníku The Sun prošla kompletní rekonstrukcí, aby dokázala i nadále splňovat veškeré požadavky ruského bohatýra. Na její palubě se nachází 24 kajut pro hosty, dva plavecké bazény, sauna či noční klub. Loď má dokonce i svou vlastní ponorku, která se může potopit do hloubky až 50 metrů. Přesto všechno je to ale čtyřiapadesátiletému oligarchovi ze Saratova poněkud málo.

Jeho nová hračka, která by měla být na moře spuštěna ještě během tohoto roku, bude sice co do délky o něco menší – měří „jen“ 140 metrů. Zato však bude o poznání výkonnější. Dokonce natolik, že ji v tomto ohledu žádná jiná jachta na světě nepřekoná.

Díky dvojici motorů Azipod bude jachta nesoucí jméno Solaris schopna plout rychlostí až 18 uzlů (přes 33 km/h), což je na loď s osmi palubami a osmačtyřiceti kajutami velmi úctyhodné. Tím spíš když její hrubá tonáž činí 11 tisíc tun.

To však zdaleka nejsou jediné údaje, které při pohledu na Abramovičovu budoucí jachtu dostanou člověka do kolen. Na Rusovo nové luxusní plavidlo obsluhované 60člennou posádkou se má vejít až 36 hostů, kteří zde budou mít k dispozici venkovní beach klub, jacuzzi či menší lázně. Samozřejmostí je plavecký bazén i vlastní heliport.

Bitva o výhled za 100 milionů eur. Majitel Chelsea i aerolinky Aeroflot se soudí s Francií o zámek zemřelého oligarchy
Přečtěte si také:

Bitva o výhled za 100 milionů eur. Majitel Chelsea i aerolinky Aeroflot se soudí s Francií o zámek zemřelého oligarchy

Plavidlo s cenovkou 430 milionů liber (zhruba 13 miliard korun) vzniká v loděnicích Lloyd Werft, jež se nacházejí v severoněmeckém Bremerhavenu. Samotný dok, v němž stavba miliardářovy nové jachty probíhá, je větší než celý Buckinghamský palác.

CIF24

Kromě dvou výše zmíněných „krásek“ vlastnil podle deníku The Sun Abramovič, který ke svému jmění přišel oficiálně díky obchodování s ropou, měnami a jinými komoditami, ještě dalších šest pompézních lodí. Jednalo se o plavidla Olympia, Luna, Polorus, Ecstasea, Sussurro a Le Grand Bleu. Řadu z nich je přitom možné si pronajmout. Tedy má-li zájemce k dispozici pořádně velký obnos.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).