Menu Zavřít

Čínské slepice nosí chytré náramky od nejbohatšího Číňana. Na přání samotné vlády

26. 2. 2021
Autor: Dreamstime.com. Ilustrační foto
  • Společnosti Alibaba nebo Pinduoduo se snaží čelit hrozbě potravinové krize v Číně

  • Očekává se, že čínský sektor online prodeje potravin bude mít do roku 2023 hodnotu 127 miliard dolarů

  • Státní rada vyzvala ke zvýšení soukromých investic do rozvoje moderních zemědělských technik

Čínské obavy z možné potravinové krize rostou. Zásobovat čerstvými potravinami půldruhé miliardy lidí není maličkost a s příchodem koronavirové pandemie sílí nutnost modernizovat přibližně 200 milionů malých farem tak, aby se jejich produkty mohly dostávat k zákazníkům prostřednictvím online nakupování. Do vládního záměru pomoci pěstitelům zvýšit produkci, zlepšit kvalitu potravin a snížit ceny se aktivně zapojily i velké soukromé společnosti, protože si od toho slibují zajištění zásobování svých potravinových e-shopů.

Podle některých prognóz bude mít čínský trh prodeje potravin přes internet do roku 2023 hodnotu 127 miliard dolarů (v přepočtu přibližně 2,7 bilionu korun). I proto se technologické firmy vydávají daleko na čínský venkov a pokouší se zde o revoluci v tradičních zemědělských postupech, informuje Bloomberg.

Společnost Alibaba, kterou vlastní nejbohatší Číňan Jack Ma, tak poskytla chovatelům slepic chytré náramky, které neustále sledují zdraví jejich drůbeže. Pěstitelé rýže v suchých severních oblastech Číny nainstalovali inteligentní senzory, které jim umožní lépe zajistit zavlažování plodin. Vědci z Jün-nanu chtějí ve spolupráci s Pinduoduo, největší technologickou platformou zaměřenou na zemědělství, použít umělou inteligenci k automatickému sázení jahod.

Vědci naučili špenát posílat e-maily. Může varovat před výbušninami
Přečtěte si také:

Vědci naučili špenát posílat e-maily. Může varovat před výbušninami

Zatímco v oblasti fin-tech a prodeje přes internet čínští vůdci proti příliš silnému postavení technologických gigantů aktivně bojují, v inteligentním zemědělství se zájmy obou stran nekříží. Státní rada Čínské lidové republiky v polovině února vyzvala ke zvýšení soukromých investic do rozvoje moderních zemědělských technik a posílení postavení venkova právě prostřednictvím pokročilých technologií. Vedle umělé inteligence, kvantových výpočtů a počítačových čipů označuje Peking za své technologické priority pro následujících pět let rovněž šlechtění a kultivaci.

MMF24

Vstup dalších hráčů do samotného online prodeje potravin nicméně čínská vláda nevidí vždy ráda. Když skupina několika menších firem nedávno získala miliardové investice na posílení svých pozic v tomto sektoru, státní média varovala před jeho přeplněností a vyzývala internetové firmy, aby raději přispěly technologickými inovacemi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).