Menu Zavřít

Když Babiš kandiduje s ODS

10. 1. 2017
Autor: Redakce

Jestli někdo může opravdu znepříjemnit život Andreji Babišovi, může to být jen člověk jeho formy. Aktuálně jeden takový míří do prvního patra politiky. Miliardář a podnikatel Ivo Valenta je na námluvách u ODS.

Andrej Babiš a Ivo Valenta si jsou v lecčems podobní. Oba mají velké peníze, oba mají média (Valenta má podíl v Parlamentních listech), Babiš s Valentou mají také velké známosti a styl podnikání, za který by titul gentleman roku nikdy nedostali. Jen majitel hazardního kolosu Synot Valenta je odsouzený za korupci ve fotbale, což Andreje Babiše nepotkalo zejména proto, že fotbal nepatří do jeho holdingu.

Oba muži se také bytostně nesnáší a Ivo Valenta už drahnou dobu přemýšlí, jak Babišovi vrátit všechny ústrky, které jemu a jeho byznysu Babiš dělá. Vlastně i v tomhle jsou si oba bohatí muži podobní, jdou do politiky proto, aby ochránili svůj obchod.

Valenta ale dosud nepřekročil svůj regionální stín. Na Uherskohradišťsku se bez něj nic důležitého neodehraje, z regionu se dostal až do Senátu, ale Praha je Praha a tam Ivo nevládne. Prosadit se zkoušel se Stranou svobodných občanů, jeho miliony ale skoku do vysoké politiky nepomohly.


ODS našla partnera do sněmovních voleb. Finišuje dohodu se Soukromníky

Předseda ODS Petr Fiala na 25. kongresu strany


Valenta už několik let sponzoruje ODS, a tak jeho Strana soukromníků, za niž se dostal do Senátu, hledá nového partnera právě v podobě občanských demokratů. Podle šéfa ODS Petra Fialy je pravděpodobné, že obě partaje půjdou spolu do sněmovních voleb. Mají společné téma – boj proti EET, společnou ikonu – Václava Klause a také společného nepřítele – Andreje Babiše.

Pro Valentu by byl vstup jeho kapitálu do sněmovny klíčový. Upoutal by pozornost, získal nové kontakty a po boku ODS větší vliv na tvorbu legislativy. Také by raz dva dokázal vytočit ministra financí, což se v politickém marketingu vždycky počítá.

Jen pro ODS by byla spolupráce s Valentovými Soukromníky chybná. Několik let práce šéfa Petra Fialy, který přesvědčuje veřejnost, že jeho partaj už nevoní kolínskou mafiánů z devadesátých let, by bylo rázem pryč. Někdejší monacký rezident Valenta totiž ztělesňuje vše, co stranu definovalo od jejích dřevních dob a také to, proč ji voliči přestali nakonec věřit.

CIF24

Jestli ODS vadí střet podnikání, médií a politiky, jestli jí vadí k podmínce odsouzený korupčník ve Sněmovně, jestli jí vadí vše, co kritizuje na Babišovi, měla by se od Valenty držet dál. V opačném případě si může odepsat i těch pár procent, které ji ještě drží nad hranicí volitelnosti.

Přečtěte si další komentáře autora:

S tebou jo a s tebou ne

Losování s Andrejem

Přetahovaná o Zemana


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).