Menu Zavřít

Kde ty prachy jsou? Co se s nimi mohlo stát?

6. 2. 2019
Autor: Redakce

Piráti dospěli k názoru, že ministerstvem financí deklarované výnosy zavedení EET jsou vycucané z prstu. Podnikatelské sdružení kolem Radomila Bábka zase zveřejnilo analýzu, podle níž jsou citlivá obchodní data ze systému EET snadno dostupná i nepříliš nápaditým hackerům. A ozvali se soukromí zemědělci, které trápí, že všechny tyhle novoty ničí život na venkově.

Všichni mají svou pravdu. Údaje o výnosech jsou opravdu velmi teoretické. Na druhou stranu je pravdou, že prokázat přínos by bylo velmi obtížné i v případě, že by existoval a byl skutečně významný. Nyní je zjevné, že moc významný není. Daňové výnosy v odvětvích, kde EET není zavedena, rostou stejně rychle jako v těch evidovaných a občas i rychleji.

Podstatnější je ale smutná vzpomínka na reklamní šoty na EET slibující stovky nových škol a nemocnic postavených z peněz loupeživých hospodských. Můžeme pátrat, jak chceme, ale nenajdeme ani cihlu položenou z těchto výnosů. Vysoké výběry daní končí v rychle rostoucích platech ještě rychleji rostoucího počtu státních zaměstnanců. Kdybychom se chtěli ptát, jak se zvedla produktivita ve státním sektoru či jaké nové úkoly musí stát plnit, že potřebuje o polovinu více peněz na svůj provoz než před pěti lety, odpověď nedostaneme.


Jak vidí přínos EET Piráti:

Pomohla EET k vyššímu výběru daní? Čísla jsou vymyšlená, upozorňuje analýza

 Dne 1. prosince začal ostrý provoz EET

KL24


Je jistě správné platit řádně daně, nešidit, nezaměstnávat číšníky napůl načerno. Kdo to nedělá, má být potrestán. A k plnění povinností je nepochybně potřeba i přiměřená kontrola. Ale úplně stejně by měl být trestán ten, kdo s penězi vybranými od tvrdě pracujících lidí zachází jako ta minulá i současná vláda.

Zkušenosti s EET celkem jednoznačně ukazují, že i před ní většina podnikatelů daně platila řádně a ti, co šidili, šidí stále. Jestli je tam nějaký rozdíl, není moc zřejmé. Naopak evidentní je zhoršené zacházení státu s vybranými daněmi. A co na tomhle hospodaření nebylo vidět v době hojnosti a ekonomického růstu, bude vidět nyní. A vlastně už dost vidět je.

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).