Menu Zavřít

Junkův stín

10. 1. 2003
Autor: Euro.cz

V dozorčí radě může zasednout i bývalý šéf AliaChemu

Mimořádná valná hromada Unipetrolu se bude konat 17. ledna 2003. Na post předsedy dozorčí rady, který nyní zastává Milada Vlasáková, bývalá náměstkyně ministra Grégra, dostal nabídku i někdejší generální ředitel AliaChemu a člen představenstva zkrachovalého Chemapolu Pavel Brůžek. Týdeník EURO má informace, že Brůžek však tuto nabídku nakonec odmítl. Není ale vyloučeno, že bude „jen“ členem dozorčí rady. Šéfem tohoto orgánu by se měl stát Václav Srba, náměstek ministra Jiřího Rusnoka.

Grégr neuspěl.

I když Miroslav Grégr - jak je informován týdeník EURO - lobboval proto, aby Vlasáková zůstala ve funkci, neuspěl. Náměstek Srba o tento post původně neměl velký zájem. Fond národního majetku (FNM) začátkem minulého týdne nechtěl prozradit jména kandidátů do dozorčí rady. „Je neetické dopředu sdělovat, o koho se bude jednat a kdo má odvolané členy nahradit,“ řekla v pro Hospodářské noviny mluvčí FNM Zuzana Opletalová. Je však pravděpodobnější, že seznam nových lidí pro dozorčí radu v této době vůbec neexistoval. Informace, které má týdeník EURO k dispozici, říkají, že nominace byla hotová až minulý čtvrtek. Tyto klíčové záležitosti se bohužel v Česku řeší až na poslední chvíli.

Čí je to nápad?

Brůžka chtějí v dozorčí radě finanční kruhy, které si přejí co nejrychlejší vstup rakouské OMV do Unipetrolu. Rakušané údajně nabízejí vládě, aby jim prodal Unipetrol bez tendru. Jsou prý ochotni zaplatit sedm miliard korun do státního rozpočtu, okamžitě jak získají od vlády závaznou opci na koupi Unipetrolu.
I v případě, že se Brůžek do dozorčí rady nedostane, je třeba si položit otázku, jak mohlo někoho toto řešení vůbec napadnout. Při jednáních o jeho členství v orgánech Unipetrolu mohou pomoci staré kontakty na ministerstvu průmyslu a obchodu. Brůžek totiž byl v letech 1990 a 1991 nejdříve náměstkem a poté - až do konce roku 1991 - vrchním ředitelem.
Generálním ředitelem a předsedou představenstva AliaChemu byl Brůžek od roku 1998 a vždy patřil mezi nejbližší spolupracovníky šéfa Chemapolu Václava Junka. Z funkcí byl odvolán 18. prosince 2001. Odvolával ho nový předseda představenstva AliaChemu Pavel Švarc. Brůžek je v současné době předsedou představenstva podniku Lučební závody, Draslovka Kolín. Jeho členství v dozorčí radě Unipetrolu by se jevilo jako satisfakce za odvolání z funkce šéfa AliaChemu, ale i jako příprava některých investorů na privatizaci holdingu.

Ztráta paměti.

Při výběru kandidátů do dozorčí rady jakoby příslušní státní úředníci rázem zapomněli na Brůžkovo neblahé působení v čele AliaChemu. Tuto společnost na konci roku 2000 koupila firma Agrobohemie (společný podnik Unipetrolu a Agrofertu) v soutěži, kterou vypsal správce konkursní podstaty Chemapol Group, zhruba za 800 milionů korun. V době prodeje měl AliaChem ztrátu téměž tři miliardy korun a úvěry ve výši 4,5 miliardy, za což nesl zodpovědnost i Brůžek. Od roku 2001 se firma, kterou nové vedení razantně restrukturalizuje, pohybuje v malém zisku (několik desítek milionů korun).
Důvody k odvolání z funkce vznikly po hloubkovém auditu, který provedl nový vlastník. Týkaly se především neprofesionální správy svěřeného majetku. Co bylo Brůžkovu vedení novými manažery AliaChemu připsáno na vrub? Zejména téměř nulová aktivita ve strategii firmy, během jeho funkčního období nebyla přijata žádná zásadní restrukturalizační rozhodnutí.
Manažeři dlouho neřešili garance FNM za ekologické škody, zejména v podniku Synthesia. Smlouva s fondem pokrývala pouze 680 milionů korun, přičemž analýza ekologických rizik odhadovala náklady na dřívější škody na 2,3 miliardy korun. To znamenalo více než riziko 1,5 miliardy pro pardubickou firmu.

Mrtvý Zlatý jelen.

Jako Brůžkův špatný krok byl vyhodnocen i prodej energetiky ve firmě Technoplast Chropyně (závod AliaChemu). Firma Cinergy, která energetiku kupovala, měla údajně na patnáct let zajištěné ceny výrazně vyšší než tržní. Nové vedení AliaChemu dosáhlo prostřednictvím podání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a na Energetický regulační úřad zpětný odkup Energetiky Chropyně. Před změnou majitele byl téměř před dokončením prodej energetiky v Synthesii, rovněž nevýhodný pro AliaChem. Předseda představenstva firmy Pavel Švarc označuje prodej energetiky v Synthesii za nesmyslný krok.
Jako manažerské fiasko je označována i výstavba spalovny v Moravských chemických závodech Ostrava za neúměrně vysokých nákladů ve výši 1,2 miliardy korun. Unipetrol odhaduje, že Spalovnu obdobných parametrů lze pořídit za 400 až 600 milionů korun.
Nezajímavý není ani mrtvý projekt Zlatý jelen, jenž spočíval v prodeji balené pitné vody v plastových sáčcích (stejně se kdysi prodávalo mléko). Záměr se neuskutečnil a za firmou Zlatý jelen zůstala v České konsolidační agentuře pohledávka ve výši 42 milionů korun.

Padákem do Průhonic.

V AliaChemu za vládnutí Brůžka existovaly nevídané platové podmínky. Například měsíční pevný plat generálního ředitele byl čtvrt milionu korun, ředitelé odborů v centrále brali 190 tisíc měsíčně, což ve těžce ztrátové společnosti s tržbami kolem sedmi miliard korun lze považovat za velmi nestandardní. Navíc těsně před prodejem AliaChemu se představenstvo usneslo na odstupném 36 (!) měsíců. Naštěstí manažeři nestačili usnesení podepsat a nové vedení je neakceptovalo. Brůžek odešel s třímilionovým zlatým padákem, který dostal na základě platné smlouvy. Do roku 2000 bydlel v Praze 10, ale po odchodu z AliaChemu se přestěhoval na prestižní adresu nedaleko Prahy, do Průhonic.
Ředitelé odborů dostali roční odstupné. Nyní v AliaChemu centrála, v níž za Brůžka pracovalo 54 lidí, neexistuje. Firma přesto funguje a je v zisku. Funkci generálního ředitele AliaChemu vykonává šéf Synthesie Pardubice Martin Borovička bez nároků na další příjmy. Náklady na konzultace a poradenství, zejména od firmy McKinsey & Company, se pohybovaly ve výši 150 milionů korun, od dalších zhruba 30 milionů. Je velice zajímavé, že nyní, když FNM vyhlásil veřejnou obchodní soutěž na privatizaci holdingu Unipetrol, je jedním z vážných uchazečů právě McKinsey & Company.

Znovu Orion Capital Corporation.

Brůžek ještě jako šéf AliaChemu podporoval prodej firmy státní Konsolidační bance (nyní Česká konsolidační agentura). Po transakci by měla být rozprodána likvidní aktiva a zbytek by banka sanovala či likvidovala. Podnik v této době měl velkou ztrátu a nebyl schopen splácet úvěry ve výši 4,5 miliardy. Vláda však přes tvrdý odpor ministra financí Pavla Mertlíka a jeho náměstka Jana Mládka zakázala Konsolidační bance AliaChem koupit. Bylo by velmi neobvyklé, aby státní banka, jejíž cílem je zbavovat se úvěrů a majetkových účastí, kupovala majetkovou účast ve ztrátové firmě. Avšak i tenkrát byl zřetelný zájem některých skupin o prodej bonitních částí firmy a zejména zájem některých státních úředníků o inkaso provizí.
Poté, co projekt s Konsolidační bankou nevyšel, Brůžek podporoval prodej AliaChemu americkému investorovi Philipovi Meiselovi z Las Vegas za pomoci společnosti Odien. Meiselova firma Orion Capital Corporation nabízela až 900 milionů korun. Brůžek s tehdejším finančním ředitelem AliaChemu Martinem Bartákem dokonce jednali s Meislem v Las Vegas. Transakce však nakonec nebyla příslušnými českými úředníky patřičně podpořena. Nicméně týdeník EURO má informace, že by Jan Mládek a Pavel Mertlík, kteří mají blízko ministrovi financí Sobotkovi, uvítali, kdyby se Orion Capital Corporation Philipa Meisela zúčastnila tendru na Unipetrol. Je zřejmé, že nejdůležitějším úkolem nové dozorčí rady Unipetrolu bude uhlídání privatizačních procesů. Zda manažer, jakým je Pavel Brůžek, bude při privatizačním procesu zárukou, že se vyjednají nejlepší podmínky pro stát, je velkou otázkou.

Kdo odchází z dozorčí rady

Milada Vlasáková, bývalá náměstkyně ministra průmyslu a obchodu
Josef Koubek, bývalý rektor VŠCHT v Praze Pavel Rott (nedávno rezignoval), bývalý ředitel odboru ministerstva financí a místopředseda dozorčí rady podniku ČEPRO Zdenka Němcová, bývalá předsedkyně výkonného výboru FNM

Kandidáti do dozorčí rady

Václav Srba (navržen na post předsedy), náměstek ministra průmyslu a obchodu
Pavel Kuta, druhý místopředseda výkonného výboru FNM
Pavel Suchý, první místopředseda výkonného výboru FNM
Klára Malečková, vedoucí sekretariátu ministra financí Zdeněk Hrubý, náměstek ministra financí
Pavel Brůžek, bývalý generální ředitel AliaChemu

BRAND24

Poznámka: předseda dozorčí rady dostává měsíčně 60 tisíc korun, členové 50 tisíc

Pramen: zdroje týdeníku EURO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).