Menu Zavřít

Jste nesrozumitelný, schytal to Brabec kvůli odpadům

25. 4. 2019
Autor: čtk

Česko potřebuje nové zákony o odpadech, ale ministerstvo životního prostředí už několik let tápe. Proti šéfovi resortu Richardu Brabcovi se proto nyní rozjela masivní iniciativa.

“Z ministra se stala motýlí máma,” popisují třeba Lidové noviny, jak Richard Brabec (ANO) v uplynulých dnech v Libickém luhu pomáhal se záchranou kriticky ohroženého hnědáska osikového. Do přírody za přítomnosti několika novinářů vypustil stovku jeho larev.

Měli by se na přípravě zákonů o odpadech podílet i odborníci mimo ministerstvo?

A i když je úbytek hmyzu pro českou krajinu velkým problémem, ve stejné době se začal řešit i další zásadní zádrhel, který ještě prohlubuje nerozhodnost Brabcova resortu. Ministerstvo životního prostředí nyní až po několika letech připravilo finální podobu zákona o odpadech a současné návrhy navíc částečně mění to, co resort zastával dřív. To popuzuje jak ekology, tak zástupce průmyslu.

“Navržené zákony jsou velmi komplikované, nesrozumitelné, dlouhé, byrokratické a v několika případech i retrospektivní. Je zřejmé, že snahou tvůrců bylo postihnout veškeré možné eventuality, které kdy mohou nastat. Výsledek je ovšem zcela opačný,” stojí v otevřeném dopisu, který Brabcovi ve středu 24. dubna odeslalo devatenáct institucí včetně Sdružení místních samospráv ČR, České asociace odpadového hospodářství či Svaz výkupců a zpracovatelů druhotných surovin.


Boj o nový odpadkový zákon: ministerstvo si znepřátelilo ekology i průmyslníky

ilustrační foto


V dopise tak vicepremiérovi Brabcovi navrhují, aby nové odpadové zákony nevznikaly jen za zavřenými dveřmi ministerských kanceláří, ale aby se na jejich finální podobě podíleli i další odborníci. ”Naším hlavním cílem je, aby byly návrhy nových odpadových zákonů schváleny co nejdříve, nejpozději pak v Evropskou unií předepsané transpoziční lhůtě 24 měsíců,” píše se dál v dopisu.

MMF24

Ministerstvo životního prostředí už poslalo zákon o odpadech, zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností a novelu zákona o obalech do meziresortního připomínkového řízení, které končí za několik dnů.

Nová odpadová legislativa
Zákon o odpadech mimo jiné počítá s postupným navyšováním poplatku za skládkování využitelného odpadu, v roce 2029 by měl dosáhnout 1850 korun za tunu. Doposud činil 500 korun za tunu. Nově by umožňoval skládkovat jen deset procent komunálního odpadu. Při zvýšených poplatcích chce MŽP obce motivovat ke třídění takzvanou třídící slevou ze skládkovacího poplatku. Pokud obec separačních cílů dosáhne, má platit za komunální odpad jako za zbytkový odpad. Pro rok 2021 je cíl 55 procent, o šest let později už 75 procent.

Zdroj: ČTK
MŽP vrací úder
„Přestože se ve vyjádření České asociace odpadového hospodářství (ČAOH) nejčastěji objevují výrazy jako recyklace, třídění a plnění evropských cílů, je podle našeho názoru skutečnou vizí této asociace dlouhodobé udržení vysoké míry skládkování komunálních odpadů. Preference ČAOH je jednoznačná - skládkovat nebo provozovat taková zařízení, která zajistí vysoký přísun odpadů na skládky po nějaké jednoduché úpravě (linky mechanicko-biologické úpravy). Čili ČAOH nenabízí jakoukoli konkrétní a hlavně funkční vizi ohledně plnění nových vysokých recyklačních cílů dle evropské legislativy. Dopis považujeme za evidentní pokus o zablokování přípravy nové legislativy, podobně jako tomu v roce 2016.“

- Petra Roubíčková, tisková mluvčí ministerstva životního prostředí

Přečtěte si také:

Další terč pro aktivisty? Vsetínská teplárna chce postavit nejmenší spalovnu odpadů v Česku

Lobbisté u popelnic. Zákon o nakládání s odpady budí obrovský rozruch už dekádu

Skládka Česko. Byznys se zpracováním odpadů čeká prudký rozvoj

Pět korun za plechovku. Zálohovat se budou možná i hliníkové obaly

Povinné zálohy na PET lahve? Zatím ne. Novela zákona o obalech nechává rozhodnutí na výrobcích

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).