Menu Zavřít

Johnsonova další prohra. Britští poslanci odložili dohodu o brexitu

19. 10. 2019
Autor: čtk

Dolní komora britského parlamentu nechce podpořit nový návrh brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Poměrem 322 hlasů ku 306 přijala návrh, který požaduje nejdříve schválit zákon související s ratifikací podmínek brexitu. Britská vláda následně odvolala hlavní hlasování o usnesení týkajícím se návrhu rozvodové dohody. Podle britských médií tento vývoj znamená, že Londýn na základě zákona z minulého měsíce požádá o odklad brexitu.

Premiér Boris Johnson nicméně prohlásil, že on sám o ničem takovém se zbytkem Evropské unie jednat nebude. „Nebudu s EU dojednávat odklad a ani nejsem ze zákona nucen tak učinit,“ řekl poslancům po hlasovací porážce.

„Řeknu našim přátelům a kolegům v EU to samé, co jsem říkal všem ostatním za posledních 88 dní, co sloužím jako předseda vlády. Že další zdržení by bylo špatné pro tuto zemi, špatné pro Evropskou unii a špatné pro demokracii,“ pokračoval Johnson. Jako nejlepší možnost označil odchod Británie z EU 31. října na základě podmínek vyjednaných jeho vládou. Ta příští týden předloží legislativní opatření pro ratifikaci „rozvodové“ dohody.

Vystoupí Británie z EU 31. října?

Podle zákona schváleného v září musí britská vláda ještě dnes poslat Evropské unii dopis žádající o tříměsíční odklad brexitu, pokud do dneška nebude schválená dohoda o brexitu.


Velká listopadová Corbynova revoluce: labouristé chtějí rozdávat podle socialistického vzoru  Šéf labouristů Jeremy Corbyn


Pozměňovací návrh, který naboural plány Johnsona a jeho vlády, předložil ještě donedávna konzervativní poslanec Oliver Letwin. Ten tvrdí, že jeho cílem bylo zabránit scénáři, kdy by po dnešním schválení podmínek brexitu Británie stejně na konci měsíce odešla z EU bez dohody, protože by do té doby příslušný ratifikační zákon neprošel všemi fázemi legislativního procesu. Pakliže by dnes poslanci dohodu podpořili, zákon o odkladu brexitu by nevstupoval do hry.

Podle lídra opozičních labouristů Jeremyho Corbyna se Johnson po dnešním vývoji musí tomuto zákonu podřídit. Šéf hlavní opoziční strany premiéra vyzval, aby svá slova přehodnotil. Dolní sněmovna se podle něj jasně vyslovila proti brexitu bez dohody.

Dále čtěte:

Brexit vyžene ceny potravin v Británii o pětinu. Lékaři se obávají zhoršení zdraví obyvatel

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

MMF24

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).