Menu Zavřít

Jíst se přece musí

6. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Boj o zákazníka musí začínat u kvality...

Celý podtitul: Boj o zákazníka musí začínat u kvality, přestože tlak na ceny potravin je velký, říká ministr zemědělství

Obchodníci tlačí potravináře k nižším cenám. Více než dvě třetiny producentů chtějí na trh přijít s levnějšími výrobky. Zjistila to Potravinářská komora při průzkumu dopadů ekonomické krize. V takové atmosféře moderuje Česká republika předsedající Evropské unii debaty o politice kvality potravin. Evropskou konferenci na toto téma pořádá ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) tento týden v Praze.

EURO: Neobáváte se, že krize povede mimo jiné k ústupkům v kvalitě potravin? GANDALOVIČ: Jedna věc je kvalita ve smyslu splnění zákonných norem, a v tom se obcházení neobávám. Potravinářská inspekce tady funguje velmi dobře. Pokud by někdo chtěl používat náhražky a prodávat jako sýr produkt, který není vyrobený z mléka, přijde se na to. Takový výrobce bude mít problém. Pokud někdo zmenší balení, přitom na obalu uvede správně hmotnost, je to také efekt, a nedá se tomu bránit. Stejně jako když omezí procentní podíl některých surovin a poctivě to ve složení výrobku přizná. Tomu zabránit nemůžeme, je to důsledek konkurenčního boje a snížené koupěschopnosti obyvatel.

EURO: EU chce na jedné straně dělat politiku kvality, na druhé straně hlídat ceny potravin. Není v tom rozpor? GANDALOVIČ: Bylo to zhruba před rokem, v atmosféře obrovského růstu cen potravin, kdy některé členské státy, mezi nimi Francie, požádaly Evropskou komisi, aby zpracovala materiál k cenovému vývoji. Mezitím se situace otočila, ceny opět klesly. Komise nicméně odevzdala dokument, ve kterém popsala výkyvy v nabídce a poptávce, vliv spekulace, a přiznala, že existují určité problematické praktiky obchodních řetězců, jako jsou zalistovací poplatky a regálné. Nenavrhla však žádný legislativní krok, který by je měl řešit.

EURO: V české sněmovně ale leží další návrh zákona proti řetězcům. Jeho urychlené přijetí by pomohlo vyřešit zhoršující se obchodní podmínky, tvrdí Potravinářská komora. GANDALOVIČ: Zákon o zneužití významné tržní síly nevyřeší nic. Můžeme se bavit o tom, jestli úpravou některých norem, třeba obchodního zákoníku či zákona o odpadech, bychom neměli zpracovatelům ulevit. To jsou dílčí věci, o kterých je možné jednat. Nejsem ale příznivcem zvláštního zákona. Bude zajímavé vyhodnotit situaci na Slovensku, kde podobný zákon krátce platí. A co jsem slyšel, řada řetězců zvažuje, že bude zboží nakupovat od českých dodavatelů a vozit ho na Slovensko. Žádný zákon kritizovaným praktikám nezabrání. Když jich v zákonu vyjmenujeme deset, objeví se jedenáctá. Hlavní nebezpečí je v tom, že jakmile se zpřísní podmínky pro nákup od dodavatelů, logicky je pro řetězec výhodnější nakupovat v jiném státě, kde pravidla nejsou tak přísná. Nakonec to může vést k poškození dodavatelů.

EURO: Vládní protikrizový balíček se týká také potravinářů. Kromě toho pro ně chystáte další mimořádnou pomoc při odkupu pohledávek. Jak bude fungovat a kolik na ni bude peněz? GANDALOVIČ: Půjde o podporu odkupu pohledávek, kdy potravináři mají hodně závazků vůči zemědělcům a platí jim za delší dobu. Předpokládáme, že do tohoto vztahu by vstupovala faktoringová firma, která by tyto pohledávky odkupovala a zaplatila zemědělcům. Nový program Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), který musí ještě schválit vláda, má příslušnou faktoringovou společnost motivovat dotováním úrokové míry a garantováním transakčních nákladů. Podporu bude fond poskytovat pouze v případě, že datum splatnosti uvedené na faktuře, která bude předmětem financování, nepřesáhne 120 kalendářních dnů. Na program máme vyčleněných 800 milionů korun.

EURO: Kterým zpracovatelům takto ulevíte? GANDALOVIČ: Může jít například o mlékárny, masokombináty, zpracovatele olejnin či konzervárny. Nebudeme rozlišovat, zda jde o velký či malý podnik.

EURO: Někteří analytici míní, že potravinářů a zemědělců se krize příliš nedotkne – jíst se přece musí. Nebo máte zprávy o tom, že také tyto firmy se hroutí a propouštějí? GANDALOVIČ: V zemědělství obzvlášť sledujeme chovatele mléčného skotu, kteří jsou na hraně. Na každém litru mléka vyrábějí ztrátu asi dvě koruny. K zavírání farem, likvidaci stád a propouštění lidí zatím nedochází, i když máme první signály, že se o tom rozhoduje. V resortu je krizí nejvíce postižené lesnictví. Cena dřeva je o čtyřicet a možná i víc procent nižší než v roce 2006 a řada firem je ve velmi složité situaci. Garance provozních úvěrů, které bude PGRLF poskytovat, budou moci využít i lesnické firmy.

EURO: Evropská konference ke kvalitě, kterou hostíte tento týden, má jiné cíle než diskutovat o aktuální situaci potravinářů. Asi před tím ale úplně neuteče… GANDALOVIČ: Chceme, aby diskuse nastínila další kroky, kterými by se EU měla ubírat při výrobě, označování a prodeji kvalitních potravin nejen na evropském trhu. Je to dlouhodobější téma a naše předsednictví chce zformulovat závěry z názorů jednotlivých členských zemí. Jistě, nyní mají téměř všichni na trhu problémy, tlak na ceny potravin je velký. Všichni by si ale měli uvědomit, že boj o zákazníka musí začínat u kvality.

EURO: Asi to vidí jinak, když přes dvě třetiny výrobců chtějí přijít s levnějšími výrobky, které těžko budou kvalitnější. GANDALOVIČ: Pak se také musejí rozloučit s národní značkou Klasa, udělovanou výrobkům na základě nějakých kvalitativních parametrů, které nelze změnit. Totéž platí pro chráněné značky EU – označení původu, zeměpisná označení a zaručená tradiční specialita. Výrobce je získal na základě příslušné receptury a jednotlivé složky nemůže nahrazovat levnějšími z dovozu. Právě tyto známky či cerfitikáty zaručují kvalitu. Spotřebitel je zná. Sleduje, jestli chráněnou značku dostanou Olomoucké syrečky, Karlovarské oplatky nebo České pivo. Při získávání těchto certifikátů je přitom Česko nejúspěšnější z nových členských zemí, má jich schválených sedmnáct. Současný systém značek je ale pro Evropana mnohdy nepřehledný a na pražské konferenci se bude diskutovat i o tom, zda by neměla být jednotná známka kvality pro EU, či zda zachovat národní známky, jakou je u nás Klasa.

EBF24

EURO: Budete se zastávat Klasy? GANDALOVIČ: Chceme, aby zůstala. Přejí si ji potravináři, spotřebitelům pomáhá při výběru kvalitních výrobků. Nyní při její propagaci chceme přejít k intenzivnějšímu kontaktu se zákazníky přímo v prodejnách. Stručně řečeno, méně billboardů a více ochutnávek.

BOX:
Praha ladí politiku kvality V pražském hotelu Marriott se tento čtvrtek a pátek budou nejen ochutnávat tradiční české speciality, ale především se bude debatovat o tom, jaká bude příští evropská politika kvality zemědělských produktů a potravin. Ambicí českého předsednictví je utřídit výsledky odborné diskuse, kterou odstartovala Evropská komise zveřejněním takzvané Zelené knihy loni v říjnu. Komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Boelová a český ministr zemědělství Petr Gandalovič svými jmény zaštiťují konferenci, na niž jsou zváni ministři členských států EU, představitelé Evropské komise, Evropského parlamentu a řady odborných organizací. Debatovat budou o požadavcích na tyto produkty a normy pro uvádění na trh, o evropských programech kvality, certifikátech a ekologickém zemědělství. „Zdaleka nejde jen o technické věci. Pro Evropu jsou zdejší potraviny typem kulturního dědictví, o které pečuje,“ poznamenává první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).