Menu Zavřít

Jednání o osud Sazky začalo hádkami právníků

27. 5. 2011
Autor: profit

Schůze věřitelů společnosti Sazka začala v pátek v 9 hodin v budově Národního domu na Vinohradech. Po čtvrtečním přehledu uznaných pohledávek se dnes jedná o způsobu oddlužení loterijní společnosti.

Jednání o osud Sazky začalo hádkami právníků

 Foto: Profimedia.cz

 Dnešní schůzi věřitelů Sazky zahájily horlivé diskuse právního zástupce Sazky, soudce a řady věřitelů. Právní zástupce Sazky nejprve pozměnil některá stanoviska dlužníka k pohledávkám. Poté přišla už ve čtvrtek odpoledne avizovaná žádost Bestsportu o odložení schůze věřitelů do doby, než budou projednány ve zvláštním přezkumném řízení jeho pohledávky v hodnotě 6 032 500 000 Kč.

Bestsport se totiž cítí poškozen tím, že městský soud nepředal insolvenčnímu správci jeho údajnou pohledávku ve výši 6 032 500 000 Kč. “Jedná se o bezprecedentní porušení práv věřitele. Bestsport důrazně žádá insolvenční soud, aby byla řádně přezkoumána pohledávka ve výši 6 032 500 000 Kč, kterou má za Sazkou, a kterou řádně přihlásil již 27. 4. 2011, což dnes insolvenčnímu soudu dokázal,“ sdělil už ve čtvrtek mluvčí Bestsportu Jan Tuna.

To se ale nelíbilo některým věřitelům a začala tak slovní přestřelka, ve které se mezi sebou někteří věřitelé vzájemně napadali z obstrukcí.

Hušák na schůzi věřitelů zpochybnil nezávislost soudce Jaromíra Harmacha kvůli přístupu k pohledávce Bestsportu, činnosti soudu kolem odvolání insolvenčního správce a požadavku soudu o doložení pravosti podpisů Hušáka na některých dokumentech. “Ukazuje se, že je zde vážný důvod pochybovat o podjatosti vůči významnému věřiteli, společnosti Bestsport,“ uvedl právní zástupce Sazky.

Proti tomu se ohradili někteří věřitelé. Navíc naprostá většina z těch, kteří vystoupili se svým příspěvkem, požaduje, aby se schůze věřitelů neodkládala. Podle nich je Sazka v takové hospodářské situaci, že není možný další odklad řešení její situace.

Námitka podjatosti se ale podle Harmacha nevztahuje na úkony, které nesnesou odkladu, včetně konání schůze věřitelů s lhůtou stanovenou zákonem. Podle zástupce minoritního akcionáře Sazky - Českého olympijského výboru - už byla poškozena práva věřitelů i akcionářů jednáním managementu Sazky. Vyzval tak soud k okamžitému rozhodnutí. Přidal se k němu i zástupce The Bank of New York Mellon, který upozornil na to, že kvůli jednání Hušáka klesá uspokojení věřitelů každým dnem. Postup Sazky je podle něj jen účelový.

ebf - tip - debata

Zhruba deset minut před 11. hodinou soudce Harmach rozhodl, že schůzi věřitelů neodloží. “Dnes se jedná o tak neodkladný úkon, že program schůze pokračuje v nezměněném rozsahu,“ zdůraznil Harmach.

Schůze věřitelů by měla rozhodnout o pohledávkách vůči Sazce a dalším osudu loterijní společnosti. Sazka je už téměř dva měsíce kvůli mnohamiliardovým dluhům v úpadku. Na schůzi se její věřitelé mají dohodnout, zda by Sazka měla být reorganizována, nebo definitivně padnout do konkurzu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).