Menu Zavřít

Japonci obsazují Čínu

19. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Nissan Motor

MMF24

PEKING (FT, tpk) – Šéf Nissanu Carlos Ghosn už nehodlal dále čekat. Jeho automobilka se po několika měsících jednání rozhodla vkročit na rychle se rozrůstající čínský trh. Vstupenkou jí má být společný podnik se třetím největším čínským výrobcem aut Dongfeng Automobile sídlícím ve Wuhanu. Koncerny vytvoří novou společnost s názvem Dongfeng Motor, v níž každý bude držet polovinu akcií a do které Dongfeng Automobile převede veškeré svoje aktivity spojené s výrobou vozů. Padesát procent nové automobilky vyjde Nissan na zhruba 1,03 miliardy dolarů.
Podnik má začít s roční produkcí šedesáti tisíc aut a zpočátku se zaměří zejména na zlepšování pozice značky a dohled nad kvalitou. S výrobou nissanů se počítá až v další fázi. Dongfeng v současnosti drží na čínském trhu dvanáctiprocentní podíl. Spolu s Nissanem bude představovat konkurenci dalším zahraničním výrobcům působícím v Číně – Volkswagenu, Toyotě a General Motors.
V Číně se v minulém roce na čele prodejů držel Volkswagen s 361 tisíci vozy. Za ním následoval General Motors s 58 tisíci, Honda Motor (50 tisíc) a teprve potom Nissan se 42 tisíci prodaných automobilů. Do země navíc v srpnu vtrhla Toyota, když koupila čínskou jedničku First Automotive Works. Do roku 2010 hodlá v Číně vyrábět 400 tisíc aut ročně.
Za prvních sedm měsíců tohoto roku se na čínském trhu prodalo 599 445 vozů, což proti stejnému období loni znamená 44procentní nárůst. Analytici předpokládají, že trh bude nadále růst přibližně tempem patnácti až dvaceti procent ročně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).