Menu Zavřít

Jan Vejmělek: Měnová politika ČNB se nezmění

25. 6. 2015
Autor: čtk

Bankovní rada České národní banky se dnes sejde k projednání měnové politiky. Centrální bankéři budou diskutovat rizika inflační prognózy, kterou představili počátkem května. Nepředpokládáme žádnou změnu v současném nastavení měnové politiky ani změnu v rétorice. Co se od květnového publikování inflační prognózy z dílny ČNB přihodilo?

Makroekonomické indikátory z reálné ekonomiky i inflační čísla očekávání centrálních bankéřů vesměs překonala. I pro ČNB byl překvapením silný růst HDP za první čtvrtletí. Číslo bylo sice podpořeno některými jednorázovými faktory, nicméně i pohled na hrubou přidanou hodnotu ukazuje na velmi robustní růst.

Ten se projevuje ve zvyšování zaměstnanosti, jež je nejvyšší v historii, a tvorbě pracovních míst; míra nezaměstnanosti rychle klesá. Nicméně i sama ČNB stále čeká na výraznější akceleraci mezd. Výsledky za první kvartál v tomto ohledu sice překvapily příznivě, za očekáváním centrálních bankéřů však stále zaostávají.

Během první poloviny týdne jsme byli svědky posilování české měny, když se její kurz tlačil pod hladinu 27,20 korun za euro. Dostal se tak ani ne jedno procento od hodnoty kurzového závazku. Vzhledem k tomu lze očekávat, že kurz koruny bude centrálními bankéři označen za protiinflační faktor.

Vnímáme tak zvýšené riziko verbální intervence proti domácí měně. Reakce ovšem neměla být nijak výrazná. Celkový makroekonomický obrázek se zlepšil do té míry, že úvahy o posunutí kurzového závazku ke slabším korunovým úrovním jsou bezpředmětné.

Autor je hlavním ekonomem KB


Čtěte také:

EBF24

Singer: 27 korun za euro není konečná, měnu můžeme oslabit ještě víc

Devizové intervence nekončí, ČNB nezvýší ani rekordně nízké sazby

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).