Menu Zavřít

Bohumil Pečinka: Všichni Babišovi spolupracovníci

25. 6. 2015
Autor: čtk

Z Babišova stromu spadl další list. V pátek bude odejit jeho první náměstek a mediální eso protikorupční revoluce Lukáš Wagenknecht. Na řadu zřejmě přijdou další. Příčina? Úřední nekompetence.

První měsíce ukázaly, že Wagenknechtovu týmu chybí schopnost řešit základní problémy rezortu. Jedna věc je, že všude, možná oprávněně, vidí korupci. Podstatnější bylo, že neměl absolutně pod kontrolou způsob, jímž by bylo možné nově vysoutěžit licenci na počítačový systém ministerstva. Tak mu byla tato část pravomocí odebrána. Z podobných důvodů byl odvolán také z dozorčí rady EGAP.

Babiše rovněž nepotěšil, když se svým týmem auditorů nepotvrdil jeho tvrzení o rozkradených stovkách milionů korun ve zdravotnictví. Zjištění se nakonec smrsklo na částku o řád menší, takže Babiš ztratil munici pro odvolání ministra zdravotnictví.

Šéf financí nad ním definitivně zlomil hůl v souvislosti s procedurálními postupy při zpracovávání auditu na monitorovací systém. Wagenknecht neposlechl svého nadřízeného a audit za jeho zády odeslal do Bruselu, přestože nebylo dokončeno vypořádací řízení s ministerstvem pro místní rozvoj.

Babiš v té chvíli pochopil, že Wagenknecht hraje jen na sebe a svou mediální slávu, kterou si buduje s pílí Ferdy Mravence. Z bezpečnostních důvodů ho proto nechal v dozorčí radě ČEZ, ale z úřednického místa se jej rozhodl odvolat. Zůstaly po něm desítky sirotků, které Wagenknecht dlouhé měsíce rozmisťoval nejen na finance, ale i na další ministerstva v gesci ANO.

Co si přečtou starostové

Problémy s úředními postupy ovšem má i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, s níž Babiše seznámil právě Wagenknecht. V pondělí jí Rada vlády pro boj s korupcí shodila ze stolu nový zákon o zadávání veřejných zakázek.
Jiný název pro tuto normu zní zákon o zastavení podnikání v Česku.

Jestliže minulý zákon z roku 2012 byl kritizovaný pro svou složitost, která znemožňuje efektivně vypsat a dokončit veřejnou zakázku, je jeho nástupce ještě zmatenější. Obsahuje 250 paragrafů, což je proti předchůdci zhruba o sto více. Jsou čtyři možnosti. Starostové jej nepřečtou. Nebo jej přečtou, ale nepochopí.

Anebo přečtou, pochopí, rozjedou soutěž, ale stejně se stanou potenciálními pachateli trestného činu, protože podle těchto podrobných not nejde udělat nic, aniž byste se stali alespoň sprostými podezřelými.

Průšvih je v tom, že Evropská komise chce zákon do dubna 2016 ve sbírce, což se zcela jistě nestane. Už s ohledem na tři tisíce expertních připomínek.

A i kdyby se tak stalo, nestačí stát vyškolit několik tisíc úředníků, aby se podle něj dokázali chovat. Nad Českem se opět vznáší přízrak zmrazených peněz na evropské projekty. A nad Babišem image politika, který si opravdu neumí vybrat své spolupracovníky.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex


Čtěte také:

Babiš odvolal svého prvního náměstka Wagenknechta

EBF24

Šlechtová: Česko nemůže čerpat dotace EU kvůli zpackanému auditu

Wagenknecht: Odvolání bylo bez udání důvodu, nabídku zvážím

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).