Menu Zavřít

Ich bin Charlie Hebdo: Satira míří do Německa

24. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Francouzský satirický týdeník vydá příští týden v nákladu 200 tisíc kusů první číslo své německé mutace. Magazín, jenž je na největším západoevropském trhu díky početné frankofonní populaci oblíbený i ve své originální verzi, nabídne německým čtenářům jak původní obsah, tak překlad francouzské verze.

„Přijde-li nám nějaké téma příliš francouzsky orientované, nahradíme ho exkluzivním obsahem,“ uvedla mluvčí časopisu s tím, že na jeho vytváření se budou podílet němečtí komiksoví tvůrci. V souvislosti se spuštěním německé verze otevře kontroverzní týdeník malou kancelář ve Frankfurtu nad Mohanem, ve které zaměstná pětici překladatelů. Většina obsahu však přesto bude vytvářena v pařížském sídle a také hlavní editoři německého vydání budou působit ve francouzské metropoli.

První číslo se na pultech německých obchodů objeví ve čtvrtek 1. prosince za cenu 4 eur (108 korun). Bude tedy o euro dražší než originální francouzská verze. V domácí Francii prodává Charlie Hebdo měsíčně zhruba 60 tisíc časopisů na stáncích a dalších 50 tisíc zasílá předplatitelům, kolem tisíce vydání si pak zakoupí příslušníci frankofonní komunity v Německu. U východního souseda Francie bude Charlie Hebdo konkurovat dvojici zavedených satirických měsíčníků, jimiž jsou Titanic a Eulenspiegel.

Stěžejním obsahem časopisu Charlie Hebdo je satira. Na jeho stránkách vychází kromě klasických článků a fejetonů množství karikatur a komiksů, často posměšných. Sám sebe popisuje jako „sekulární, politický a radostný“ a vnímán je jako výrazně levicový. Nejčastějšími terči jeho vtipů bývá náboženství, fundamentalismus, krajní pravice či snobství.

Magazín se stal mezinárodním symbolem svobody slova po tom, co do jeho pařížského sídla v lednu 2015 vtrhla dvojice ozbrojených mužů a postřílela 12 lidí, převážně redaktorů a karikaturistů. Již před útokem čelila redakce kvůli svému obsahu častým výhrůžkám a v roce 2011 i žhářskému a hackerskému útoku. Členové redakčního týmu se pravidelně ocitali pod policejní ochranou.

Dále čtěte:

Němci zastavili stíhání satirika, který zesměšňoval Erdogana

BRAND24

Časopis Maxim končí

Francii kvůli terorismu ubývá turistů. Může přijít o světové prvenství


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).