Menu Zavřít

Huawei je hrozbou, tvrdí odborník na kyberbezpečnost Půlpán

Autor: Hynek Glos/Euro

Zatímco vláda v pátek ráno projednávala stížnost čínské firmy na české úřady kvůli jejich varování před produkty Huawei, specialista na kybernetickou bezpečnost Martin Půlpán má jasno. Huawei je podle něj hrozbou.

„Co vůči Huawei vyhlásil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (používání jejích technologií představuje bezpečnostní hrozbu, pozn. red.), mě velmi pozitivně překvapilo,“ reaguje Půlpán, zakladatel a majitel společnosti net.pointers. „Bylo to v současné politické situaci velmi odvážné a velmi legitimní, když vidíte, co se následně stalo v Polsku, Německu a jinde ve světě,“ odkazuje na zatýkání lidí spojených s čínskou firmou a varování evropských i světových tajných služeb.

Sama firma Huawei a čínská ambasáda v Praze se však doporučením Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NUKIB) cítí poškozena. Po české vládě žádá, aby varování zrušila nebo změnila. Pokud to kabinet neudělá, Peking hrozí i mezinárodní arbitráží. „Určitě to není o tom, že bychom tlačili na nezávislý orgán (NUKIB, pozn. red.) , aby nějakým způsobem měnil svá rozhodnutí. Chceme se o tom bavit,“ prohlásil vicepremiér Richard Brabec (ANO).

Česko však není pro Huawei zdaleka jedinou zemí, kde má potíže. Od strategických zakázek na komunikační sítě ji chce odstřihnout více zemí západní Evropy. Třeba německá tajná služba varuje, že pokud se Číňané dostanou k výstavbě 5G sítí, v případě konfliktu ji budou moct kdykoliv vypnout a celou zemi paralyzovat. „Je to reálný problém. Jste rukojmí a má to obrovský dopad na celou společnost. Dneska bez mobilu nikdo neudělá ani krok,“ souhlasí Martin Půlpán.

Velký rozhovor s Martinem Půlpánem o tom, v čem spočívá hlavní nebezpečí produktů Huawei a jak je možné se čínskému tlaku bránit, čtěte v týdeníku Euro, který vychází v pondělí 11. února 2019.

MMF24

Čtěte: Huawei získala zakázku ministerstva vnitra, nabídla nejnižší cenu

 Huawei, ilustrační foto

Dále čtěte:

Kauza Huawei: Kanadský velvyslanec v Číně rezignoval

Zeman: Čína kvůli Huawei chystá odvetu, ohroženy jsou investice Škody Auto i PPF

Vyjádření ke schůzce s Babišem bylo nešťastné, řekl Petříček čínskému velvyslanci

Trump zvažuje, že americkým firmám zakáže používat vybavení od Huawei a ZTE

Zeman zkritizoval ve vánočním projevu „špiónománii“ a protivládní demonstrace

Opozice: Babišův postoj k Huawei je neodpovědný a servilní

USA vyšetřují Huawei kvůli krádeži obchodních tajemství amerických firem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).