Menu Zavřít

Mladík, který rozkřápl vejce o hlavu senátora, věnoval 1,6 milionu obětem z Christchurche

29. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Australský mladík, který napadl krajně pravicového australského senátora vajíčkem za jeho výroky o březnovém masakru v mešitách v novozélandském městě Christchurch, daroval téměř 100 tisíc australských dolarů (1,6 milionu korun) na podporu lidí zasažených útokem. Zmíněnou finanční částku sedmnáctiletý Will Connolly dostal od svých příznivců „na další vajíčka a na případné soudní výlohy“.

Australský mladík rozplácl kontroverznímu australskému senátorovi Fraseru Anningovi vejce o hlavu na tiskové konferenci v Melbourne v březnu poté, co Anning prohlásil, že příčinou teroristického útoku na dvě mešity v novozélandském Christchurchi je nekontrolovaná migrace „muslimských fanatiků“ na Nový Zéland. Z útoku, který si vyžádal 51 mrtvých a čtyřicítku zraněných, byl obviněn australský pravicový extremista.

Nahrávka incidentu s vajíčkem se rychle rozšířila na internetu. Zatímco policie případ vyšetřovala, příznivci Connollyho zorganizovali dárcovskou kampaň, v níž shromáždili téměř 100 tisíc australských dolarů na předpokládané soudní výlohy.

Jsou podle vás vajíčkové útoky na politiky správné?

Connollyho případ byl nakonec vyřešen pouhým pokáráním a mladík unikl obvinění. Dnes Connolly na instagramu oznámil, že se rozhodl celou částku darovat dvěma charitativním skupinám, které podporují přeživší útoků a rodiny obětí.

Rozhovor s Willem Connollym:

„Rozhodl jsem se darovat všechny získané peněžní prostředky na pomoc obětem masakru… Z celého srdce doufám, že obětem této tragédie přinesou jistou útěchu,“ napsal podle BBC News Connolly.


Čtěte také:

Jak ustát masakry a uhájit zbraně? Americká zbrojní lobby vyváží své know-how


Australský pravicový extremista Brenton Tarrant čelí obvinění, že 15. března postřílel na pátečních modlitbách v mešitách v Christchurchi 51 věřících. Svůj útok nahrával a přenášel v přímém přenosu na internetu. Soudní jednání s Tarrantem je plánováno na 14. června.

Senátor Anning se za své výroky o útoku v Christchurchi odmítl omluvit, navzdory petici, již podepsalo více než 1,4 milionu lidí. V parlamentních volbách 18. května svůj mandát Anning neobhájil.

KL24

Mladík, který Anninga napadl vajíčkem, připustil, že to z jeho strany nebylo úplně správné chování. „Chápu, že jsem neudělal správnou věc. Toto vajíčko ale sjednotilo lid,“ řekl.

Čtěte také:

Měl jsem strach o české plémě, hájil se Balda. Soud mu potvrdil čtyřletý trest

Extajemník SPD Staník dostal za urážky homosexuálů či Židů roční podmínku

Zeman vystoupil na ruské ambasádě. Varoval před terorismem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).