Menu Zavřít

Hlavní město chce vybudovat centra pro bezdomovce. Mají omezit migraci

16. 11. 2016
Autor: Marek podhora, Mladá fronta E15

Malokapacitní nízkoprahová centra, zdravotní služby i prevence, Praha aktualizovala koncepci bezdomovectví v hlavním městě. Dokument, který má minimalizovat negativní dopady bezdomovectví, schválili pražští radní. Koncepce pokrývá období od roku 2013 do roku 2020. Je zaměřena na oblast sociálních služeb, prevence, zdravotní péče, návazných služeb a jiné aktivity.

„Nově jsme zařadili vznik malokapacitních nízkoprahových center, která by měla vzniknout v městských částech. Od tohoto kroku si slibujeme snížení migrace bezdomovců na území hlavního města, efektivnější pomoc pro klienty a zvýšení kapacit pro zimní opatření,“ popsal jednu ze zásadních změn radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ČSSD).

Aktualizace koncepce podle města zároveň monitoruje současný stav a plnění stávající koncepce. Současné kroky jsou reakcí. Zvažuje například možnost rozšíření multidisciplinárních terénních týmů pracujících s lidmi bez domova či přípravu a vytvoření systému služeb pro lidi bez domova v seniorském věku a se zhoršeným zdravotním stavem.

CIF24

Zaměřuje se i na pomoc lidem bez přístřeší k návratu do normálního života či na zajištění dostupného bydlení a možnosti získání nájemných bytů. „V rámci rozšíření sítě malokapacitních nízkoprahových denních center, ale i současných zařízeních, chceme zvýšit odpovědnost poskytovatelů sociálních služeb za pořádek v bezprostředním okolí a práci s klienty, abychom v co největší míře eliminovali problémy pro ostatní obyvatele Prahy,“ doplnil Daniel Hodek. Podobná opatření jsou podle něj už zavedena v okolí centra U Bulhara.

Na aktualizaci se podíleli odborníci na problematiku bezdomovectví, zástupci akademické obce, poskytovatelé sociálních služeb a zástupci samosprávy.

Dále čtěte:

Praha rozdělí na podporu sociálních služeb a bydlení 300 milionů

Evropské miliony půjdou na školy i sociální podnikatele


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).