Menu Zavřít

Globální ekonomika letos poroste o něco rychleji, odhaduje MMF. Silnější růst údajně čeká i Rusko, německé HDP naopak poklesne

26. 7. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Podle nové analýzy Mezinárodního měnového fondu si světová ekonomika v roce 2023 polepší o trochu víc, než jak se původně předpokládalo
  • Globální HDP by mělo růst tříprocentním tempem. Ještě na jaře byl odhad analytiků o něco střízlivější
  • Překvapivým zjištěním je, že například ekonomika Ruska letos meziročně poroste o 1,5 procenta, zatímco tu německou čeká naopak 0,3procentní propad

Mezinárodní měnový fond (MMF) zveřejnil tento týden svůj nový výhled vývoje globální ekonomiky v letošním a příštím roce. Dobrou zprávou je, že je, obecně řečeno, o něco povzbudivější než jeho minulá predikce, vydaná v dubnu. Tehdy mělo podle jeho analytiků světové hospodářství letos vzrůst o 2,8 procenta, nyní by však tempo mohlo být ještě o dalších 0,2 procentního bodu rychlejší. A o stejný díl, tedy tříprocentní, si má polepšit rovněž v roce 2023.

„Covidová krize je oficiálně za námi a forma dodavatelského řetězce se vrátila na předpandemickou úroveň,“ píše MMF ve své zprávě. „Ekonomická aktivita se v průběhu prvního čtvrtletí ukázala být, navzdory několika výzvám, odolná a trh práce překvapivě silný. Ceny energií a jídla se ve srovnání se svými maximy, na která se dostaly kvůli válce, rapidně snížily, díky čemuž globální inflace poklesla rychleji, než se očekávalo. A co se finanční nestability vyvolané březnovými zmatky v bankovním sektoru týče, tu se zásluhou amerických a švýcarských úřadů podařilo zkrotit,“ dodává fond.

Další pomoc pro krizí zasaženou Srí Lanku. Světová banka jí poskytne 700 milionů dolarů
Přečtěte si také:

Další pomoc pro krizí zasaženou Srí Lanku. Světová banka jí poskytne 700 milionů dolarů

Zároveň však jeho pracovníci zdůrazňují, že navzdory pozitivním signálům by bylo předčasné myslet si, že má světová ekonomika vyhráno. Výzev, které s sebou nesou určitá rizika, je stále celá řada. Ostatně, pravdou je, že ve srovnání s loňským rokem je, respektive má být letošní tempo růstu globálního HDP o poznání pomalejší. V roce 2022 si totiž hospodářství celkově meziročně polepšilo dokonce o 3,5 procenta.

Svým nejnovějším výhledem potěší MMF rovněž spotřebitele. Zatímco v dubnu měla letošní inflace dosáhnout v průměru hodnoty rovných sedmi procent, nyní je to o 0,2 procentního bodu méně. Ve srovnání s loňskem pak má tento rozdíl činit dokonce 1,9 procenta směrem dolů. A pokud jde o rok následující, v něm by se měla cenová hladina zvedat 5,2procentním tempem.

Ohledně ruské ekonomiky je MMF pozitivnější něž sama Moskva

Zdaleka nejvíce si ze všech sledovaných zemí a uskupení letos podle pracovníků fondu polepší Indie. Její HDP by mělo vzrůst o obdivuhodných 6,1 procenta. To je každopádně stále o dost méně než vloni a zároveň o 0,2 procentního bodu pomaleji, než jaký nárůst je tamní ekonomice predikován pro rok 2024.

O 5,2 procenta si pak polepší rovněž Čína. V jejím případě je to však podle analytiků spíše zklamáním. „Zdá se, že čínskému zotavovacímu procesu začíná po počáteční vzpruze způsobené znovuotevřením ekonomiky docházet dech,“ cituje server Business Insider pracovníky MMF. Důvodem této skutečnosti má být mimo jiné oslabený realitní trh, jenž do země přilákal menší než potřebné množství zahraničních investic, a rostoucí míra nezaměstnanosti mezi mladými: „Červnová data potvrzují, že ve druhém kvartálu trend (zotavování – poznámka redakce) skutečně zeslábl.“

Indie druhou největší ekonomikou světa? Analytici banky Goldman Sachs to čekají za půl století
Přečtěte si také:

Indie druhou největší ekonomikou světa? Analytici banky Goldman Sachs to čekají za půl století

Komu se naopak aktuálně daří až nečekaně dobře, je ekonomika Ruska. Hospodářství země, jež vloni na jaře zahájila nevyprovokovanou válku vůči sousední Ukrajině, by si mělo letos – západním sankcím navzdory – polepšit o půl druhého procenta. Ještě v dubnu přitom MMF počítal s růstem ani ne polovičním. Za lepším výhledem, který je mimochodem ještě pozitivnější, než s jakým před časem přišla sama Moskva, stojí podle fondu silnější průmyslová produkce, ale zároveň i slibnější data ze stavebnictví a maloobchodu.

KL24

Německo čekají krušné časy

Co se vyspělých ekonomik týče, HDP Spojených států by si během letoška mělo polepšit o 1,8 procenta. Japonskému hospodářství je prognózován růst o velikosti 1,4 procenta, zatímco tomu britskému o celý jeden procentní bod menší.

Jen o trochu lépe na tom bude ekonomika eurozóny, ta letos přidá 0,9 procenta, tedy o 2,6 procentního bodu méně než vloni. Relativně dobře by se mělo dařit Španělsku, jehož HDP stoupne o půl třetího procenta. Naopak takové Německo čekají krušné časy, jelikož tamní produkt skončí s největší pravděpodobností v červených číslech, konkrétně na úrovni −0,3 procenta. Jaký vliv bude mít tento fakt na ekonomiku Česka, která je s tou německou velmi silně provázána, fond neuvedl. Proto rok následující je každopádně Německu předpovídán 1,3procentní růst. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).