Menu Zavřít

Exportní příběh roku: Firma Tedom koupila svého hlavního konkurenta

30. 12. 2019
Autor: Tedom

Exportním příběhem roku byl letos v soutěži Exportní ceny DHL zvolen ten, pod kterým je podepsána třebíčská firma Tedom. Výrobce kogeneračních jednotek při své expanzi do zahraničí dokázal dokonce koupit svého hlavního konkurenta v Německu.

Účinnost společné výroby tepla a elektřiny přesahuje 90 procent. Oproti klasickým energetickým zařízením tak může být až trojnásobná. I proto na ni vsadila třebíčská firma Tedom, jejíž pozoruhodný příběh letos upoutal porotu Exportní ceny DHL.

Tedom tak triumfoval v kategorii Exportní příběh roku. Jaký byl? Firmu založil už v roce 1991 Josef Jeleček, její zkratka vychází ze spojení slov „teplo domova“. „Vystudoval jsem energetické strojírenství a návrh první kogenerační jednotky vycházel z tématu mé diplomové práce,“ vzpomíná Josef Jeleček. A dále pokračuje: „Inspirací byla zmíněná diplomová práce a jednoduchý výpočet, že výroba elektřiny ze zemního plynu v té době vycházela ziskově i bez příspěvku.“

Největším přínosem kogenerace je podle něj maximální využití energie z paliva, především zemního plynu či bioplynu. Využívá totiž také teplo, které se při samostatné výrobě elektřiny v konvenčních zdrojích vypouští bez využití do ovzduší.

Typickým zákazníkem Tedomu jsou především firmy s vyšší energetickou náročností v oblasti tepla, případně chlazení. „Mohou to být komunální výtopny, průmyslové podniky, plavecké bazény, hotely, nemocnice a podobně,“ vypočítává Jeleček.

Převzetí rivala

Společnost při oslovování nových zákazníků využívá spoluúčasti na zahraničních veletrzích organizovaných agenturou CzechTrade. Při souboji o zakázky firma naráží především na konkurenty z vyspělých zemí. „Vzhledem ke globální působnosti jsou našimi největšími konkurenty firmy se stejným oborem podnikání, a to především německé, neboť v Německu jsou tradičně výhodné podmínky pro provozování kogeneračních jednotek a vznikla tu tedy řada firem zabývajících se jejich výrobou,“ zmiňuje podnikatel.

Tedom v kostce
Českou strojírenskou firmu založil v Třebíči roku 1991 Josef Jeleček. Hlavním předmětem činnosti společnosti jsou vývoj a výroba kogeneračních jednotek s plynovými spalovacími motory.

Kromě těch vyrábí i plynová tepelná čerpadla a spalovací motory, vše vlastní konstrukce.

To byl také důvod, proč Tedom v roce 2016 koupil německou společnost Schnell Motoren. Ta je na trhu přes dvě desetiletí a je jedním z největších německých výrobců kogeneračních jednotek s vysokou účinností, určených především pro bioplynové stanice.

Samotný Tedom má v současnosti kolem 500 zaměstnanců, celá skupina Tedom Group pak téměř 900 pracovníků. Obě firmy se v minulém roce přiblížily obratu čtyři miliardy korun.

Lepší než velké zdroje?

I když je podpora kogenerace ze strany státu nižší ve srovnání s obnovitelnými zdroji, v Tedomu jsou spokojení. „Obecně lze říci, že v České republice máme velmi sofistikovaný systém podpory kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET), který se mění v závislosti na cenách energií a služeb. Je tedy zajištěna celkem stabilní pozice pro provozovatele kogenerace a zároveň významně omezena případná překompenzace. Myslím si, že od našeho systému podpory by se mohly jiné státy učit,“ oceňuje Josef Jeleček.

Mikrokogenerace se podle něj díky rozvoji technologií, IT a internetu stávají stále více alternativou k velkým zdrojům, třeba jaderným. „Elektřinu a teplo vyrábějí lokálně, jsou tedy opatřením proti případným blackoutům v případě havárie velkých zdrojů,“ dodává letošní laureát Exportní ceny.

EBF24

PDF verze prosincového čísla magazínu Export a podnikání ke stažení
 Titulka Export a podnikání 12/19

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).