Menu Zavřít

Exguvernér Singer: Navrhovaná daň pro pojišťovny vymaže jejich roční zisk

29. 5. 2019
Autor: Tomáš Novák/Euro

Aktuální návrh na zdanění takzvaných technických rezerv pojišťoven vymaže téměř celý roční zisk pojišťoven. Tvrdí to hlavní ekonom Generali CEE Holdingu a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer. Doplatí na to pojišťovny, které jsou nejopatrnější a tvoří největší rezervy. Singer spolu s dalšími ekonomy vystoupil na konferenci týdeníku Euro o sektorovém zdanění finančního sektoru.

Návrhy na zdanění rezerv pojišťoven, tj. toho, co v pojišťovacích firmách zůstává, se vynořují periodicky v posledních dvaceti letech. Podle Singera se ale zvyšuje agresivita těchto návrhů.

„V tuto chvíli je efekt navrhované daně někde nad 10 miliardami korun. Za loňský mimořádně klidný rok přitom pojišťovny vydělaly asi 12 miliard korun. Navrhujeme tedy daň, která vymaže zisk pojišťoven skoro za celý rok,“ řekl Miroslav Singer na konferenci týdeníku Euro.

Souhlasíte s uvalením daně na finanční sektor?

Rezervy přitom podle něho obyčejně tvoří ty opatrnější pojišťovny, které za to nyní budou trestány. Typicky jsou to například Česká pojišťovna a další velké pojišťovací ústavy, protože živelní pohromy je vždy zasáhnou nejvíc. Malé pojišťovny si mohou dovolit vytvářet rezervy menší, protože kryjí jen určitá specifická rizika.

Pavel Smutný: Sektorová daň volby nevyhrává
„Ukazuje se, že sektorová daň volby nevyhrává, je to cesta příliš přímočará, nekooperativní. Aktuální diskuse o zavedení bankovní daně je třeba chápat jako výzvu, vzít je vážně a chytit za správný konec provazu. Spíše než uvalení daně bychom uvítali, kdyby začal efektivní dialog mezi vládou a finančním, respektive soukromým sektorem. Nyní se hraje o to, jestli budeme druhořadá produkční země, nebo jestli budeme tvůrci práce, kterými jsme v historii mnohokrát byli. Za správnou myšlenku, jak takovou kooperativní cestu dialogu zhmotnit, považuji úvahy o zřízení speciálního fondu národního rozvoje,“ uvedl Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory

„Zdaňujeme zisky, které nejsou vypláceny, ale zůstávají ve firmách. To není dobrý trend,“ dodává Singer. Při velké živelní pohromě by přitom pojišťovny musel v případě nedostatku rezerv sanovat stát, jak je při krizích obvyklé.

Konference týdeníku Euro na téma Bankovnictví

Návrh na změnu metody tvorby a daňové uznatelnosti technických rezerv u pojišťoven schválila vláda. Nově by měly být daňově uznatelné i technické rezervy tvořené podle zákona o pojišťovnictví.

Změna by měla mít podle materiálu dopad na pojišťovny a zajišťovny působící na českém trhu. U nich by se totiž podle materiálu mělo jednorázově zvýšit jejich daňové zatížení na začátku prvního zdaňovacího období, po platnosti zákona.

KL24

Nakonec ministerstvo financí na základě připomínek České národní banky navrhlo rozložit dopad změn na pojišťovny na dvě zdaňovací období. Podle údajů ČNB působí v ČR 49 pojišťoven.

Dále čtěte:

Bankovní daň by zpomalila růst ekonomiky a snížila příjmy státního rozpočtu, tvrdí analýza

ČSSD navrhuje bankovní daň jako odvod z aktiv. Očekává výnos 14 miliard ročně

Daňové reformy jsou permanentně mimo mísu

Maláčová navrhne hnutí ANO bankovní daň. Na klienty ji nepřenesou, tvrdí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).