Menu Zavřít

Evropské podvody pomůže odhalovat také Čech. Stal se členem vedení OLAF

4. 8. 2016
Autor: Nejvyšší státní zastupitelství

Český kandidát Petr Klement uspěl ve výběrovém řízení na členy Dozorčího výboru Evropského úřadu pro boj s podvody – OLAF - a stane se jedním z jeho pěti nových členů. O novém složení výboru s konečnou platností rozhodly Rada EU, Evropský parlament a Evropská komise 13. července 2016.

Petr Klement z Nejvyššího státního zastupitelství ČR se bude od 23. ledna 2017 pravidelně účastnit jednání Dozorčího výboru OLAF. Český zástupce uspěl, poprvé v historii úřadu, ve výběrovém řízení mezi více než sto kandidáty, kteří se o pozici člena Dozorčího výboru OLAF ucházeli. Úspěch českého kandidáta svědčí nejenom o jeho vysokých profesních kvalitách, ale také o intenzivní podpoře České republiky, které se mu v kontextu Strategie prosazování Čechů v institucích EU dostalo.

„Je to největší úspěch v mé dosavadní profesní kariéře. Nevděčím za něj ale jen sobě. Velkou zásluhu na něm má Stálé zastoupení České republiky při EU, Ministerstvo zahraničních věcí a čeští europoslanci. Beru to jako příležitost a výzvu, na kterou se moc těším,“ hodnotí novou pozici Petr Klement.

Jednačtyřicetiletý Petr Klement působí na Nejvyšším státním zastupitelství ČR více než deset let, specializuje se mimo jiné na hospodářskou a kybernetickou kriminalitu a má bohaté zkušenosti ze zahraničí. Účastnil se například mise Eulex v Kosovu.

Dotační podvody

Dozorčí výbor OLAF pravidelně dohlíží na to, jak OLAF plní svou vyšetřovací funkci. Jeho cílem je posilovat nezávislost úřadu při řádném výkonu pravomocí. Dozorčí výbor vydává ročně nejméně jednu zprávu o své činnosti, jejímž předmětem je posouzení nezávislosti úřadu, uplatňování procesních záruk a délka vyšetřování. Dozorčí výbor dále může podávat dílčí stanoviska a doporučení.

KL24

Úřad OLAF vyšetřuje zejména podezření z rozsáhlých podvodů. Aktuálně třeba zkoumá, zda automobilka Volkswagen nezískala neoprávněně úvěry od Evropské investiční banky (EIB) a zda peníze od Evropské unie určené na vývoj a výzkum nepoužila k jiným účelům. Úřad vyšetřuje také možný dotační podvod farmy Čapí hnízdo a dalších zemědělských firem ministra financí Andreje Babiše.


Čtěte také:

David Klimeš: Z fondů se krade. Pro Čecha nic nového

Babiš je jako Trump, svého cíle ale už dosáhl, píše Die Zeit

Babiš čelí kvůli půjčkám trestnímu oznámení. Agrofert se bude bránit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).