Menu Zavřít

David Klimeš: Z fondů se krade. Pro Čecha nic nového

3. 10. 2013
Autor: E15

Je velká škoda, že evropský protikorupční úřad Olaf nezahrnul do studie o rozkrádání evropských fondů také Česko. Podle agentury se jen v osmičce států v roce 2010 zpronevěřily prostředky z fondů ve výši 2,2 miliardy eur, tedy přes 56 miliard korun.

Zkoumaní Poláci a další tak ke společné velké evropské myšlence přispěli například chronickým nadsazováním cen, státní úředníci zase vynášením důvěrných informací a dokumentace odměnou za lístky na fotbal či formuli 1. Ale Češi nemusejí být smutní, že se jejich praktiky do zprávy nedostaly. Připravují si totiž něco většího – nedočerpání fondů v obrovském měřítku.

Kdo sleduje bruselské dění, ví, že tamní přístup k eurofondům se výrazně mění. Roky se rozkrádání fondů bagatelizovalo a v podstatě tolerovalo. Jenže nyní se Evropská komise snaží prosadit nový nápad: unijního prokurátora, který by mohl stíhat nejrůznější evropské variace na téma tuzemského kouzelníka s eurofondy Davida Ratha.

Proto nyní Brusel potřebuje jasně ukázat, jak moc se ve fondech krade, aby mohl odůvodnit vznik nové instituce. V půlce září z Bruselu zaznělo, že se ročně rozkrade asi 500 milionů eur. Je říjen a poslední zpráva zní, že pouhá osmička států prý za jeden rok zneužila přes dvě miliardy eur. Jak bude znít odhad v listopadu, raději ani nehádejme.

Jisté ovšem je, že Česká republika číslo nesníží. S končícím rozpočtovým obdobím 2007 až 2013 se ukazuje, do jakého marazmu jsme se vlastní vinou přivedli. Bude sice ještě možné peníze další dva roky dočerpávat, ale už nyní víme, že mnoho z vyčleněných stamiliard korun poputuje zpět do Bruselu.

Podle ministerstva pro místní rozvoj jen letos hrozí ztráta 30 miliard korun. A bude hůř – většinu českých regionálních programů Brusel pozastavil kvůli pochybením. Z celostátních programů jsou některé ve stadiu klinické smrti.

Jenže místo aby se politici alespoň ve finiši přestali okopávat a pokusili se získat co nejvíce zbývajících prostředků, sypou si hřebíky na cestu. Například tragicky vedený program Karlovarského a Ústeckého kraje sice peníze nevyčerpá, ale zároveň zablokoval návrh přesunout tři miliardy jinam, kde je šance je ještě utratit.

Ústí zkrátka řeklo, ne, je to naše a bude to naše tak dlouho, dokud to nebudeme muset netknuté vrátit do Bruselu. Tragickou sedmiletku už asi nelze příliš zachránit. Pokud nakonec evropský prokurátor vznikne, bude mít v Česku hromadu práce.

Od roku 2014 se ale bude čerpat podle nových pravidel, snad s menší byrokracií. I pravděpodobný vítěz voleb ČSSD se ve volebním programu dušuje, že zajistí „hladké čerpání“ eur. Kéž by. Řeči o hladkém čerpání už jsme slyšeli i od někdejší socialistické vlády Jiřího Paroubka, která kromě konečného vyjednání rance fondových eur zavedla také dosavadní korupční chaos 26 operačních programů.


Čtěte také:

Korupce v EU: osm členských států zpronevěřilo až 2,2 miliardy eur

BRAND24

Mejzr: Evropské dotace naberou zpoždění

Jiří Kolář: Evropské fondy pomáhají, ale nejsou samospasitelné

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).