Menu Zavřít

Elegantní dům z odpadků. Kalifornská firma vyrábí na 3D tiskárnách levná obydlí z recyklovaného plastu

9. 11. 2022
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Azure Printed Homes
  • Společnost Azure do konce roku postaví pomocí technologie 3D tisku první malé domky z recyklovaných plastů. Jejich cena začíná na 650 tisících korunách

  • Díky použití těchto materiálů namísto obvyklého betonu se 3D tiskárna nemusí přesouvat na stavební parcelu, což celý projekt výrazně zefektivní

  • Velkou výhodou je také extrémní rychlost stavby, konstrukci domku tiskárna vytvoří už za jeden den

Mnoho vyspělých států trápí nedostatek cenově dostupných bytů. A také přebytečný plastový odpad. Oba tyto problémy se nyní snažit vyřešit americká firma Azure Printed Homes, jejímž cílem je vytvořit extrémně levné domy. Zajímavé na nich je především skutečnost, že mají být vytištěné na výkonných 3D tiskárnách a jako stavební materiál jim poslouží právě recyklované plasty.

Společnost sídlící v kalifornském Los Angeles založili podnikatelé Ross Maguire a Gene Eidelman. Oba přitom věří, že dokážou postavit domy mnohem rychleji a o 70 procent udržitelněji, než jak je v oboru běžné. Oproti standardním stavebním metodám také výrazně klesne jejich cena – nejlevnější stavby se mají prodávat v přepočtu za zhruba 650 tisíc korun.

V Přerově chtěli využít 3D tiskárnu, tak začali tisknout violoncella. Objednávají si je lidé z celého světa
Přečtěte si také:

V Přerově chtěli využít 3D tiskárnu, tak začali tisknout violoncella. Objednávají si je lidé z celého světa

3D tištěná studia i další typy obytných jednotek si lidé mohou předobjednat od letošního srpna. Prvních 10 domů už brzy postaví developerská společnost Re-Inhabit, která je chce pronajímat v lukrativní lokalitě poblíž Los Angeles. „Kalifornie, stejně jako mnoho jiných států, potřebuje najít inovativní způsoby urychlení výstavby. Přesně to nyní vytvořila firma Azure. Recyklace materiálů a 3D tisk kompletní struktury ve zlomku času je něco, co zcela mění hru,“ uvedli spoluzakladatelé Re-Inhabitu Rudy a Kim Dvorakovi.

Vytisknout dům trvá jeden den

Proces výroby navržený společností Azure se výrazně liší od stávajících 3D tištěných betonových domů. Vzhledem k tomu, že je beton mnohem těžší než plast, dává největší smysl přivézt obří 3D tiskárnu přímo na pozemek. Většina z nich se přitom pohybuje na kolejnicích nebo visí na portálovém jeřábu. Komplikovaná manipulace s tiskárnou tak zvyšuje náklady a prodlužuje dobu výstavby, jelikož stavební firma musí svá zařízení přesouvat a znovu je na každé jedné parcele opětovně skládat dohromady.

Přístup, jejž využívají Kalifornští, je ale zcela odlišný. S pomocí 3D tisku vyrábějí podlahu, střechu i stěny domovů ve své továrně o rozloze zhruba tisíc metrů čtverečních nacházející se v Culver City na předměstí Los Angeles. Když tedy jejich dům opustí halu, je už z 99 procent hotový. Do cílové lokality ho dopraví na valníku, přičemž pak už zbývá jen propojit moduly mezi sebou a napojit je na inženýrské sítě.

Čína staví největší přehradu světa vytištěnou na 3D tiskárně. Její vybudování se obejde bez použití lidské síly
Přečtěte si také:

Čína staví největší přehradu světa vytištěnou na 3D tiskárně. Její vybudování se obejde bez použití lidské síly

Velkou revoluci přináší i samotný tisk, který trvá pouze jeden den. Výhodou projektu je také jeho nízká ekologická stopa, neboť více než 60 procent použitého materiálu tvoří recyklovaný plast. Ten je kombinován s dalšími materiály pro zvýšení pevnosti a odolnosti. Azure v současné době používá takzvaný postindustriální plast, v budoucnu se ale chce zaměřit i na plastový odpad přímo od koncových spotřebitelů. Dá se tedy předpokládat, že potřebných surovin bude mít firma vždy dostatek.

První studia vzniknou už letos

Udržitelnost vytištěných domů umocňuje fakt, že do nich Magiure s Eidelmanem, respektive jejich lidé začleňují v dnešní době čím dál populárnější solární panely a tepelná čerpadla. Společnost už obdržela předobjednávky v hodnotě přes 16 milionů dolarů (téměř 400 milionů korun), přičemž zájem je takový, že si zákazníci na svůj nový příbytek musejí počkat minimálně tři měsíce.

EBF24

K dispozici si pak mohou vybírat z celé škály modelů. Za nejnižší cenu 26 900 dolarů (asi 650 tisíc korun) se nyní prodává studio o velikosti pouhých 11 metrů čtverečních. Nejdražším a největším domem společnosti je pak stavba o velikosti 84 metrů čtverečních, která stojí 204 900 dolarů (necelých pět milionů korun). Uvedené ceny ale nezahrnují pozemek, základy, náklady na dopravu nebo připojení inženýrských sítí.

Čerstvě vytištěné hřiště. Na Praze 11 otevřeli prostor plný prvků z 3D tiskárny
Přečtěte si také:

Čerstvě vytištěné hřiště. Na Praze 11 otevřeli prostor plný prvků z 3D tiskárny

Azure plánuje začít dodávat první studia do konce tohoto roku. V tom příštím se pak chce zaměřit na výrobu takzvaných doplňkových bytových jednotek a celých domů. „3D tisk je velmi efektivní způsob stavění. Spolu s dalším vývojem technologií a materiálů se bude nadále zlepšovat a v budoucnu se díky tomu stane mnohem dominantnějším,“ řekl Maguire pro web Business Insider.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).