Menu Zavřít

Ekonomika příští rok zpomalí. Ministerstvo financí i ČNB zhoršily odhad růstu

7. 11. 2019
Autor: Michael Tomeš

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v příštím roce na dvě procenta. Letos počítá s růstem o 2,5 procenta. V červencové prognóze úřad počítal letos s růstem o 2,5 procenta a příští rok o 2,3 procenta, následně v srpnu ministerstvo odhad upravilo na 2,4 procenta letos a 2,2 procenta příští rok. ČNB pro příští rok odhad zhoršila na 2,4 procenta ze srpnových 2,9 procenta. Podle Evropské komise růst české ekonomiky letos zpomalí na 2,5 procenta.

Zhoršení odhadu pro příští rok souvisí podle prognózy s rizikem ohledně ekonomického vývoje v zahraničí. Letos i příští rok by přitom měl být ekonomický růst podle ministerstva tažen výdaji domácností na spotřebu podpořených rychlým růstem mezd.

Nové prognóze ČNB přitom podle guvernéra Jiřího Rusnoka odpovídá nárůst domácích tržních úrokových sazeb v tomto a příštím čtvrtletí následovaný jejich poklesem od poloviny příštího roku. Nicméně bankovní rada dnes vyhodnotila možná rizika ohledně odhadovaného vývoje jako protiinflační, tedy působící proti růstu cen, uvedl Rusnok.

Hlavní riziko vývoje v zahraničí představují nadále odchod Velké Británie z EU, nicméně ministerstvo neočekává brexit bez dohody. Dalším rizikem je podle ministerstva nárůst protekcionismu, výraznější zpomalení ekonomického růstu v Německu nebo Číně nebo možná eskalace problémů italského bankovního sektoru. V případě domácího vývoje vidí úřad rizika v napjatém trhu práce, růstu cen nemovitostí a strukturálních změnách v automobilovém průmyslu souvisejících s přijatými emisními normami.

Naopak rychlejší růst ekonomiky proti odhadům by mohl ve střednědobém horizontu způsobit plánovaný nákup armádní techniky za 80 miliard korun, který by podle ministerstva ovlivnil růst investic.


Vyrovnané rozpočty mívali zakódované skoro všichni správci naší národní kasy. Zlomili to až Zemanovi socialisté. čtěte více v eseji Zapomenutá historie českých skrblíků

 Ilustrace k eseji Zapomenutá historie českých skrblíků


„Ministerstvo financí pokračuje ve snižování odhadů makroekonomických ukazatelů podobně, jako činí ostatní domácí i zahraniční instituce. Nová ekonomická prognóza je podle našeho názoru rozumná a vnitřně konzistentní,“ uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Podle něj ale nelze vyloučit, že ekonomická realita bude nakonec o poznání horší, než je v aktuální prognóze naznačeno.

Odhad inflace ministerstvo v nové prognóze zvýšilo. Inflaci letos nově čeká 2,8 procenta a příští rok 2,6 procenta. V červencové prognóze počítalo letos s inflací 2,5 procenta a příští rok 2,2 procenta. V srpnové aktualizaci pak úřad odhad inflace zvýšil na 2,7 procenta letos a 2,4 procenta příští rok. Loni spotřebitelské ceny stouply o 2,1 procenta.

Evropská komise snížila odhad růstu české ekonomiky na letošní rok na 2,5 procenta. Ve své makroekonomické prognóze dnes uvedla, že slabší budou i následující léta. V příštím roce zpomalí tempo růstu hrubého domácího produktu na 2,2 procenta, což je o tři desetiny procentního bodu méně než při červencové předpovědi. V roce 2021 by pak české hospodářství mělo růst tempem 2,1 procenta, předpovídá komise.

Růst české ekonomiky dál potáhne zejména domácí spotřeba. Tu podle komise podpoří výrazný nárůst platů související s vysokou poptávkou po pracovní síle. Pozitivním faktorem i nadále zůstane silná spotřebitelská důvěra.

Dále čtěte:

Recese: český automobilový průmysl se připravuje na horší časy

Recese: konjunktuře v Německu dochází dech, a nám též

Recese: pár aut zimu nedělá

Úředník na dlažbě. Babišova vláda chystá masivní propouštění

Pramáti všech krizí. Krach vídeňské burzy z roku 1873 pocítil celý svět

BRAND24

Recese: už je tady zase

 Burza cenných papírů, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).