Menu Zavřít

Ekonomika podle resortu financí letos i příští rok poroste nad očekávání

31. 7. 2017
Autor: ČTK

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a příští rok na 2,9 procenta. Ke zvýšení odhadů vedlo především zlepšení kondice české ekonomiky i vývoje v zahraničí, informoval úřad. V předchozí dubnové prognóze ministerstvo financí počítalo letos i příští rok s růstem ekonomiky o 2,5 procenta. Loni hrubý domácí produkt stoupl o 2,6 procenta.

Hospodářský růst by měla podle MF mimo jiné táhnout rostoucí spotřeba domácností založená na růstu mezd. Ten souvisí s nízkou mírou nezaměstnanosti a s rostoucím počtem volných pracovních míst.

Inflace by měla být podle odhadů MF ve srovnání s dubnovou prognózou nižší. Letos průměrnou míru inflace MF odhaduje na 2,2 procenta a příští rok na 1,6 procenta. V předchozích odhadech MF počítalo s inflaci 2,4 procenta letos a 1,7 procenta v roce 2018. MF mimo jiné počítá s nižším růstem cen ropy.

Ministerstvo v nové prognóze nadále odhaduje letos přebytek veřejných financí na 0,4 procenta HDP. Loni skončilo hospodaření vládních institucí v přebytku 0,6 procenta HDP. „Kladné saldo v letošním roce potvrzují jak dosavadní výsledky pokladního plnění státního rozpočtu, tak i rozpočtů místních samospráv a zdravotních pojišťoven,“ uvedl úřad.

Porsílí i koruna k euru

Ministerstvo počítá v odhadech také s posilováním kurzu koruny vůči euru. Letos by měl být v průměru 26,4 korun za euro, příští rok 25,6 korun.

Makroekonomický vývoj by mohla podle ministerstva financí nepříznivě ohrozit rizika v domácím i zahraničním prostředí. V případě zahraničí by to mohlo být uspořádání vztahů mezi Velkou Británií a unií, které by významně zvyšovalo bariéry pro mezinárodní obchod. Riziko představuje i možnost výraznějšího zpomalení růstu čínské ekonomiky nebo eskalace problémů italského bankovního sektoru. V případě Česka je rizikem nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací a nebo razantní růst nabídkových cen bytů.

Česká bankovní asociace minulý týden zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky na 3,2 procenta z dubnových 2,6 procenta. Pro příští rok odhad růstu nechala na 2,7 procenta. Zlepšení odhadu souvisí mimo jiné s revizí předchozích údajů Českým statistickým úřadem. Česká národní banka v květnové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 2,9 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Novou prognózu ČNB zveřejní tento týden ve čtvrtek.

KL24

Odhad ministerstva financí (v závorce odhady z předchozí dubnové predikce):
2016 odhad 2017 odhad 2018
HDP 2,6 3,1 (2,5) 2,9 (2,5)
Průměrná míra inflace 0,7 2,2 (2,4) 1,6 (1,7)
Nezaměstnanost (VŠPS) 4 3,2 (3,4) 2,9 (3,3)

Zdroj: MF

Hospodářský růst se zrychluje i ve Světě:

Americká ekonomika ve čtvrtletí více než zdvojnásobila tempo růstu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).