Menu Zavřít

Důchodce Autry Stephens prodal svoji ropnou společnost a stal se jedním z nejbohatších lidí světa. Co s penězi udělá, zatím neví

21. 2. 2024
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Endeavour Energy Resources
  • Autry Stephens vydělal obrovské jmění díky svému ropnému byznysu a v 85 letech se dostal na 78. místo žebříčku nejbohatších lidí na světě
  • Stephensovu firmu Endeavour Energy Resources koupila za 26 miliard dolarů společnost Diamondback Energy, která má všechny předpoklady udělat z ní ještě silnějšího hráče na trhu
  • Skromný Stephens zatím nepřemýšlel nad tím, za co získané peníze utratí. Vždy si prý vystačil s málem a nyní mu jde především o to, aby si mohl pohodlně užívat důchodu

Jméno Autry Stephens není příliš známé. Přesto jde aktuálně o sedmdesátého osmého nejbohatšího člověka na planetě s čistým jměním v hodnotě zhruba 23,4 miliardy dolarů (zhruba 550 miliard korun). Ještě loni byl podle Indexu miliardářů agentury Bloomberg na 130. místě, ale nyní se díky prodeji své ropné společnosti Endeavour Energy Resources dostal o 52 příček výš.

Ještě lépe ale dopadl v otázce růstu bohatství za poslední rok, protože se 17,5 miliardy dolarů skončil třetí na světě. Porazit ho dokázali jen majitel společnosti Meta Mark Zuckerberg a Jensen Huang, který vlastní technologického giganta Nvidia.

Skromný ropný magnát?

Pětaosmdesátiletý ropný magnát založil svoji firmu v roce 1979 a nyní ji prodal investorovi Diamondback Energy za 26 miliard dolarů (614 miliard korun), který porazil další dva zájemce – ExxonMobil a ConocoPhillips. Na penězích ale podle serveru Business Insider Stephensovi tolik nezáleželo. Pro ukončení kariéry se rozhodl ze zdravotních důvodů, neboť trpí rakovinou. Že se vedení podniku vzdát nechtěl, dal proto ve svém komentáři jasně najevo. „Budou mi chybět ti lidé, byla to taková malá rodina,“ řekl v nedávném rozhovoru deníku The Wall Street Journal.

Bohatí bohatnou stále více. Jmění pěti nejmajetnějších mužů na světě se za poslední čtyři roky více než zdvojnásobilo
Přečtěte si také:

Bohatí bohatnou stále více. Jmění pěti nejmajetnějších mužů na světě se za poslední čtyři roky více než zdvojnásobilo

Na rozdíl od většiny miliardářů se Stephens svým majetkem nikdy nechlubil. I když by měl rozpočet na soukromé letadlo, jezdil do práce starým modelem Toyoty Land Cruiser a celkově proslul svou nenáročností, která zřejmě pramení z toho, že pochází z chudých poměrů. Konkrétně vyrostl na farmě v centrálním Texasu, kde jeho rodina pěstovala arašídy a melouny.

Odvaha a nové technologie

Sám Stephens připisuje svůj úspěch tomu, že byl vždy otevřený novým nápadům a moderním technologiím. Zároveň se nebál dělat průzkumné vrty, které ho měly zachránit i před finanční krizí v roce 2008. Alespoň to podle Insideru tvrdil v televizní show Black Gold“, kde byl hostem.

EBF24

Navzdory obrovskému majetku pro něj ale zůstaly nejdůležitější hodnoty a cíle, které si stanovil na začátku podnikání. A podle jeho alma mater – Texaské univerzity v Austinu – mu záleželo především na pravidelném příjmu a bezproblémovém odchodu do důchodu. To se mu splnilo, a tak s nově nabytými penězi údajně zatím nemá velké plány.

Hodnota akcií klesla, takže nic neprodám. Zakladatel Alibaby Jack Ma zrušil plánovanou transakci za téměř 20 miliard
Přečtěte si také:

Hodnota akcií klesla, takže nic neprodám. Zakladatel Alibaby Jack Ma zrušil plánovanou transakci za téměř 20 miliard

Otázkou zůstává, proč firmu místo prodeje nepředal své dceři Lyndal Greth, jež v ní figurovala jako členka představenstva. Pod záštitou Diamondback Energy se ale z jeho bývalého podniku může stát ještě silnější hráč na trhu. A právě stabilita je v tak nevyzpytatelném oboru velmi důležitá. „Historie ropného průmyslu je plná příběhů lidí, kteří několikrát vydělali a zase své jmění ztratili,“ nechal se slyšet Stephens.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).