Menu Zavřít

Vzhůru na Mars, alespoň zkušebně. Americká NASA hledá dobrovolníky, kteří stráví rok života na simulované Rudé planetě

21. 2. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • NASA chce brzy spustit misi CHAPEA 2, jež má v simulovaném prostředí ověřit schopnost astronautů dlouhodobě přežít na Marsu
  • V současné době vesmírná agentura shání vhodné dobrovolníky, kteří by o tuto náročnou práci měli zájem
  • Uchazeči musí splňovat několik přísných podmínek, k nimž patří třeba skvělý zdravotní stav, vysokoškolské vzdělání či alespoň tisíc nalétaných hodin na pozici pilota

Americká vesmírná agentura NASA hledá lidi ochotné strávit rok svého života v prostředí, které má být co možná nejvěrnější simulací podmínek panujících na Marsu. Vybraní dobrovolníci se budou moci zúčastnit speciální mise s názvem CHAPEA 2, jejímž cílem je důkladně prozkoumat, jak bude pobyt na Rudé planetě ovlivňovat stav jednotlivých astronautů.

V rámci plánované mise budou celkem čtyři lidé uzavřeni v habitatu jménem Mars Dune Alpha, který má rozlohu pouhých 158 metrů čtverečních. V tomto prostředí budou dobrovolníci čelit různým zkouškám a úkolům, přičemž k dispozici mají mít pouze velmi omezené zdroje. „Během mise bude posádka provádět simulované výstupy do vesmíru a poskytovat nám údaje o různých faktorech, jež mohou zahrnovat fyzické a duševní zdraví či výkonnost,“ vysvětlila NASA na webu CHAPEA.

„Díky analogickému prostředí můžeme otestovat některé situace, k nimž by na Mezinárodní vesmírné stanici pravděpodobně nedošlo, a také nám umožňuje získat mnohem více dat. Tato metoda je tedy skutečně důležitá, abychom získali informace potřebné k uskutečnění budoucích vesmírných misí,“ uvedl podle Science Alert hlavní výzkumník CHAPEA Grace Douglas.

Člověk musí zvládnout odloučení

Podobně jako u všech ostatních výběrových řízení NASA i v tomto případě jsou požadavky na uchazeče velmi přísné. Dobrovolníci musí být občany Spojených států amerických nebo mít v této zemi trvalý pobyt, musí jim být mezi 30 až 55 roky a musí být ve výborném zdravotním stavu.

NASA a Lockheed Martin odhalily stroj, který má lidstvo vrátit zpět ke komerčnímu nadzvukovému létání. Podívejte se na fotogalerii
Přečtěte si také:

NASA a Lockheed Martin odhalily stroj, který má lidstvo vrátit zpět ke komerčnímu nadzvukovému létání. Podívejte se na fotogalerii

Další požadavky se týkají třeba vzdělání. Vyžadován je alespoň magisterský titul v oblasti přírodních věd, technologií či matematiky a také potvrzení o nalétání minimálně tisíce hodin na pozici pilota, nebo aspoň dokončený důstojnický výcvik.

Velkou pozornost samozřejmě NASA věnuje i předchozím zdravotním komplikacím uchazečů, a to včetně různých psychických problémů, alergií, diet či pravidelně užívaných léků. Vzhledem k povaze plánované mise jsou pak výhodou jakékoliv předchozí zkušenosti z vědeckých misí v odlehlých oblastech nebo z armádních taktických jednotek. Vhodnost své povahy ale mohou zájemci ilustrovat také tím, že v přihlášce popíši, jak zvládali pocit izolace během covidových lockdownů.

Na „Marsu“ už se urodila rajčata

Současná mise CHAPEA má pořadové číslo dvě, první stejnojmenný test života na Marsu začal loňského 25. června a minulý měsíc se dostal do své poloviny. Čtyři členové posádky už tedy dokončili mnoho vědeckých úkolů a úspěšně se jim podařilo vypěstovat i některé plodiny, k nimž patřily třeba rajčata, papriky či listová zelenina.

EBF24

Nadpozemský pokus o přežití na cizí planetě probíhá v Johnsonově vesmírném středisku NASA v texaském Houstonu. „Nejlepší a nejhorší částí mise je pro mě zatím skutečnost, jak rychle to celé letí. Pobyt tady byl pro mě opravdu výjimečný a bude mi to tu chybět, zároveň se ale nemůžu dočkat, až zase uvidím svoji rodinu a své přátele,“ řekl lékař Nate Jones z mise CHAPEA 1.

Zpátky po 52 letech. Americká NASA chce letos pětkrát přistát na Měsíci, všechny mise mají zajistit soukromé společnosti
Přečtěte si také:

Zpátky po 52 letech. Americká NASA chce letos pětkrát přistát na Měsíci, všechny mise mají zajistit soukromé společnosti

Výběrový proces na druhou takovouto misi má podle plánů NASA trvat až 14 měsíců. Zájemci, kteří by si chtěli roční pobyt na Rudé planetě vyzkoušet, se mohou přihlásit až do úterý 2. dubna 2024 na tomto odkazu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).