Menu Zavřít

Topení budoucnosti: Češi pomohou globální expanzi německé Cloud&Heat

30. 7. 2018
Autor: Foxconn/Cloud&Heat

Firma Cloud&Heat Technologies z Drážďan se specializuje na využití tepla, které vzniká v datových centrech. V rámci plánu na celosvětovou expanzi si pro výrobu kontejnerů pro počítače vybrala firmu TradeDX z Kutné Hory, která je dceřinou firmou společnosti Foxconn Technology Group. Hodnota zakázky se pohybuje v řádu stovek milionů korun.

Strategické partnerství mezi drážďanskou firmou Cloud&Heat a kutnohorskou společností TradeDX, jež je stoprocentně vlastněná technologickým gigantem Foxconn z Tchaj-wanu, přineslo české firmě zakázku na výrobu až 240 speciálních datových kontejnerů ročně pro německou firmu, potvrdil webu Euro.cz manažer pro prodej TradeDX Miroslav Černík.

„Inovativní řešení společnosti Cloud&Heat jsou pro nás dokonalým rozšířením naší hlavní produkce, což je výroba platforem serverů, systémů pro ukládání dat a aktivních síťových prvků. Navíc geografická blízkost obou firem nabízí optimální podmínky pro úzkou spolupráci a rychlé dodání kontejnerů po celém světě,“ doplnil výkonný ředitel TradeDX Vladislav Král. Kontrakt má podle firmy hodnotu v řádu stovek milionů korun.

Jak vypadá datový kontejner, který ohřívá vodu:

Produkt firmy Cloud&Heat má výrazně snížit energetickou náročnost provozu datových center. Teplo, které v datových centrech vzniká, ohřívá vodu, jež se může využít pro vytápění okolních budov. Provozovatel počítačových systémů navíc ušetří peníze za chlazení. Poptávka po kontejnerovém řešení pochází zejména od firem z Japonska a Norska a raketově roste, uvedla německá firma. Mobilní datová centra mohou mít výkon až 1440 grafických procesorů (GPU) a k tomu dokážou ohřívat vodu prakticky na jakémkoliv místě.

Jeden lodní kontejner odpovídající délce 6,1 metru ušetří 1337 tun CO2, jež by vyprodukovalo obdobně výkonné datové centrum za rok. Tolik oxidu uhličitého absorbuje les, který má rozlohu jako 19 fotbalových hřišť.

Zásadní milník pro další rozvoj

Ředitel drážďanské firmy Nicolas Röhrs tvrdí, že spolupráce s kutnohorskou firmou představuje zásadní milník pro další rozvoj společnosti, která se z malé firmy stává globálním hráčem. Oceňuje, že Foxconn už nyní vyrábí komponenty pro společnosti Intel, Apple, Sony nebo Nintendo. Samotná firma TradeDX pak podle Röhrse dokáže vyrábět vysoce kvalitní produkt v sériové výrobě. „Foxconn nám může nabídnout potřebné know-how i výrobní kapacity, které potřebujeme pro sériovou výrobu té nejvyšší kvality a další budoucí růst,“ vysvětlil Röhrs.

Datové kontejnery se mohou uzpůsobit požadavkům zákazníka a mohou být chlazeny vodou i vzduchem. Firma Cloud&Heat se stará o instalaci využití odpadního tepla a softwaru pro řízení čerpadel vodních okruhů a regulace teploty. Horká voda má mít stabilně teplotu 60 stupňů Celsia. Může se využít přímo k vytápění budov, nebo se připojí do teplovodního systému.

Německá firma slibuje, že běžný německý provozovatel datového centra o příkonu 1 MW ušetří na provozních nákladech s jejich řešením jeden milion eur ročně. Röhrs dodal, že s rozšiřováním datových služeb poroste význam úspornosti datových center. Doufá proto, že se bude prohlubovat i spolupráce s kutnohorskou firmou.

Bez zajímavosti není ani to, že menšinový podíl v drážďanské firmě, která vznikla už v roce 2011, má od května 2017 také energetická skupina ČEZ, jež investuje do menších inovativních projektů prostřednictvím dceřiné firmy Inven Capital.

KL24

Dále čtěte:

Konec jednosměrného provozu. I české firmy už vydělávají na německém trhu

Kanceláře budoucnosti ve Varšavě ovládá český software

Sonnen slibuje revoluci v energetice. V ČEZ si mnou ruce

Miliardy místo milionů. Křetínský a PPF zaúčtovali německé uhlí

Hlad německých firem po českém zboží roste

Hranice mezi ČR a Německem u Rozvadova (Zdroj: Rasch Jan/Euro)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).