Menu Zavřít

Do jakých kryptoměn investovat?

3. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Když jsem začínal s kryptoměnami, tak jsem to měl celkem jednoduché. Znal jsem jen bitcoin a do něj jsem také investoval své volné prostředky. Dnes je situace značně odlišná. Na trhu je možné vybírat z více jak 3000 kryptoměn a každým dnem vznikají další.

Svatá trojice kryptoměn

Pokud tedy uvažujete o tom, že kromě bitcoinu chcete investovat i do dalších kryptoměn a své portfolio tak diverzifikovat, ideálním základem k bitcoinu jsou podle mě další dvě kryptoměny – litecoin a monero. Jednak proto, že každá je založena na odlišném principu, z čehož vyplývají i odlišné možnosti využití, ale i proto, že jsou podobně jako bitcoin uživatelsky a trhem prověřené a stabilní. Osobně tyto digitální aktiva považuji za jakousi svatou trojici kryptoměn a jejich rozložení v portfoliu preferuji v tomto složení: 60 % bitcoin, 20 % litecoin a 20 % monero. Pojďme se podívat na tyto kryptoměny blíže.

Bitcoin

Podle mého názoru by měl mít začátečník minimálně celý jeden bitcoin, dřív než začne vůbec uvažovat o dalších kryptoměnách. V předchozím článku jsme bavili o tom, kde se může cena bitcoinu pohybovat v blízké budoucnosti, a proto si myslím, že pokud nemáte zainvestováno alespoň do jednoho bitcoinu, tak nemá smysl uvažovat o rozdrobení této investice do dalších kryptoměn. A zde je důležité zmínit ještě jednu důležitou věc a to, že není rozhodně špatně zůstat jen u bitcoinu. Je totiž možné, že výhody dvou následujících kryptoměn v budoucnu zahrne i do svého kódu.

Čtěte: Bitcoin jako sázka (skoro) najisto. Investičně se vyplatil v 98 procentech dní

 Bitcoin

Litecoin

Litecoin je takový mladší sourozenec bitcoinu. Jeho vznik se datuje k roku 2011, kdy jej vytvořil bývalý zaměstnanec Googlu jménem Charlie Lee. Jestliže bitcoin budeme brát jako jakési digitální zlato, tak litecoin je digitální stříbro. Na světě je ho 4krát tolik, takže jestliže konečný počet mincí u bitcoinu bude 21 milionů, tak u litecoinu je toto číslo 84 milionů kusů. Pro menší transakce je také rychlejší a levnější než bitcoin.

Monero

Monero je zástupcem anonymních měn. Je také nejmladší z této trojice mincí, vzniklo v roce 2014. Jelikož bitcoin i litecoin jsou tzv. pseudonymní, tedy je možné u nich dohledat, z jaké adresy, kam a kolik se posílá, u monera toto možné není. Ale jak jsem zmínil na začátku článku, i toto se může časem implementovat do transakcí bitcoinu. Ale kdo ví?

Zajímá vás investice do kryptoměn?

Ať už se rozhodnete investovat do kryptoměn a zůstanete jen u bitcoinu, jako u konzervativního aktiva, nebo přiberete i další zástupce kryptoměn, vždy je uchovávejte bezpečně, abyste o ně nepřišli. Svět je plný příběhů pohádkových zhodnocení a následných ztrát díky podcenění bezpečnosti. Pro to, jak postupovat krok za krokem, je zde podrobný návod. Pokud si nakoupíte bitcoin, litecoin, monero nebo úplně jinou kryptoměnu, tak je dobré mít přehled o tom, jak se jim daří. Proto vám může pomoci tato tabulka ke kontrole stavu vašeho portfolia. Autor: David Beck, Coinfather.io Čtěte další díly seriálu o kryptoměnách: Jakou vybrat hardwarovou peněženku na kryptoměny? Proč investovat do kryptoměn? Fungují jako uchovatel hodnoty a chrání před inflací Pro miliardy lidí bez bankovního účtu je globální ekonomika uzavřená. Zapojit se jim pomůžou kryptoměny Kryptoměny a konec hotovosti Mikrotransakce a chytré kontrakty. Nový pohled na placení Bitcoinem
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).