Menu Zavřít

Čtvrtstoletí bez recese. Austrálie je v čele vyspělých ekonomik

7. 9. 2016
Autor: Travis Simon, Flickr, CC BY 2.0

Ekonomika Austrálie ve druhém čtvrtletí rostla nejrychlejším tempem za poslední čtyři roky.

Austrálie pokračuje ve své konjunkturní jízdě. Hrubý domácí produkt země ve druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 3,3 procenta a zrychlil tak z tempa 2,9 procenta v předchozím kvartále.

Růst HDP poháněly výdaje vlády, která se jimi v předvolebním období snaží předcházet voliče. Více utrácely i domácnosti, oživení zaznamenal také sektor stavebnictví. To vše vykompenzovalo další útlum v těžebním sektoru, který padá již třetím rokem v řadě.

Největší zásluhu na nevídaném růstu ale měl mezinárodní obchod, podle agentury Reuters se export na růstu podílel 2,2 procentními body. Domácí poptávka vzrostla o 1,2 procenta, útraty domácností pak o 1,6 procenta.

Vývoj australského HDP
source: tradingeconomics.com

Zpráva Australského statistického úřadu rovněž ukazuje, že ekonomika stále nezrychlila natolik, aby oživila inflaci. Ta meziročně dosáhla 0,3 procenta. Potřebu „silnějšího růstu“ zdůraznila i australská centrální banka, když v srpnu snížila základní úrokovou sazbu na rekordně nízkou úroveň 1,5 procenta. Další snížení ještě do konce roku očekávají finanční trhy podle Reuters s 44procentní pravděpodobností.

Australské hospodářství je bezpečně v čele při srovnání s ostatními vyspělými ekonomikami. Překonává Spojené státy (1,2 procenta), Velkou Británii (2,2 procenta) i Německo (3,1 procenta).

Vládu Malcolma Turnbulla může každopádně těšit, že propad příjmů státní kasy vlivem kolapsu cen komodit se podařilo zastavit. Zvýšený výběr daní kabinetu může pomoci bojovat s přetrvávajícím deficitem státního rozpočtu.

Dále čtěte:

Německá ekonomika zpomalila růst. Přebytek rozpočtu je rekordní

MMF24

Česká ekonomika vzrostla i díky zahraniční poptávce o 2,6 procenta

Japonsko varuje Brity před úprkem Toyoty či Nomury


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).