Menu Zavřít

Japonsko varuje Brity před úprkem Toyoty či Nomury

6. 9. 2016
Autor: ČTK

Odchod Spojeného království z Evropské unie by mohl skončit exodem předních japonských společností z Británie. Varovali před tím představitelé asijské země na summitu zemí G20. Británie je přitom pro japonské firmy „bránou do Evropy“.

Japonské společnosti mohou přesídlit do jiných zemí EU, pokud ztratí přístup na evropský trh a přestane platit tzv. jednotná licence ve finančním sektoru. Japonsko v otevřeném dopise vyzvalo Brity i Evropskou unii, aby vyjednávání o brexitu byla transparentní a proběhla bez potíží. Tokio zdůraznilo nutnost zachování volného obchodu i pohybu pracovních sil, tedy podmínky, které bude pro vládu Theresy Mayové velice obtížné vyjednat.

Ve Velké Británii mají svá evropská sídla především velké japonské automobilky nebo finanční společnosti. Mimo jiné Toyota, Nissan, Honda, z druhé kategorie například Nomura. Minulý rok polovina ze všech japonských investic v EU zamířila do Velké Británie. Dohromady japonské firmy dávají v ostrovní zemi práci 140 tisícům lidí, píše server BBC.

Finančním společnostem, nejenom těm japonským, hrozí, že po odchodu Británie z EU ztratí na základě takzvané jednotné licence možnost volně operovat v dalších zemích unie. Proto byly v kampani silnými zastánci tábora „remain“ a nyní se o mnoha z nich spekuluje, že Británii opustí.

Nomura zaměstnává v Londýně asi 2500 lidí. Po červnovém referendu nicméně japonská banka prohlásila, že z Londýna odcházet nehodlá.


O osudu bank v Londýně čtěte dále:

Nestrašte propouštěním, brání se londýnští bankéři

 Panorama čtvrti City of London

Automobilky obvykle vyrábějí součástky v jiných zemích EU a v Británii z nich montují vozidla, například Toyota ve dvou továrnách zaměstnává 3500 pracovníků. Více než polovina aut vyrobených v Británii pochází z produkce japonských firem. Automobilky se obávají zavedení cel, což by jim zvýšilo náklady a zpozdilo evropské operace.

BRAND24

Zatímco Japonsko před důsledky brexitu zdvihá prst, Austrálie z něj chce vytěžit novou obchodní dohodu s Británií. „Z našeho pohledu chceme sjednat s Brity dohodu brzy po jejich odchodu z EU a chceme vyjednat velmi silnou a velmi otevřenou smlouvu o volném obchodu,“ citovala australského premiéra Malcolma Turnbulla agentura Reuters.

Mayová na závěr summitu zopakovala, že Británie se chce po odchodu z Evropské unie stát „světovým vůdcem ve volném obchodě“ a že žádný ústup k protekcionismu nenastane. Později uvedla, že na možnost sjednání obchodních dohod dostala od řady partnerů pozitivní odpovědi. Jednání o odbourání obchodních bariér s Británií by přivítaly například Indie, Mexiko, Jižní Korea a Singapur, sdělila premiérka.


Která města mohou nahradit Londýn? Čtěte:

Nahradí Londýn? 7 měst, která mohou těžit z brexitu

Londýn (Zdroj: čtk)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).