Menu Zavřít

Selhání Pekingu: Číňanky se bojí rodit, mají strach z otráveného mléka i očkování

2. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Čínská vláda chce, aby občané nejlidnatější země měli více dětí. Mnoho mladých párů se ale obává, že jejich dítě nebude mít bezpečné potraviny, nedostane kvalitní zdravotní péči, bude zneužito ve školce. V současné době je možné mít dvě děti, Peking kvůli stárnutí populace zvažuje, že rodinnou politiku dále uvolní.

Mladé Číňanky se nemají k plození dětí v současné Číně. Obávají se, že režim nezajistí podmínky pro zdraví rozvoj jejich potomků. Bojí se zejména nebezpečného sušeného mléka i po deseti letech od vypuknutí aféry s mlékem kontaminovaným melaminem. Také je vyděsily vadné očkovací látky pro děti. Nevěří, že režim dohlédne na bezpečnost potravin a léků. Tvrdí to Jie Liou, která přednáší o mezinárodních vztazích na King´s College v Londýně. Osobně v Číně hovořila s 82 ženami.

Na konci roku 2015 skončila v zemi politika jednoho dítěte. Nový „babyboom“ se přesto nekoná. V roce 2016 se v Číně narodilo 17,9 milionu dětí, to je o 1,3 milionu více než o rok dříve. V roce 2017 to bylo 17,2 milionu dětí. Pekingská vláda přitom počítá s 20 miliony každý rok, aby se podařilo zvrátit nepříznivý demografický trend. Zejména bohatší rodiny žijící ve městech neuvažují o tom, že by měly více dětí.


Čína si zpustošila půdu. Zdravé jídlo se stalo luxusem

 Hnojení zemědělské půdy v Číně


Ženy, které se narodily v letech 1980 až 1987, kdy začala platit politika jednoho dítěte, mají nyní prvně ve svém životě možnost, aby měly více než jednoho potomka. Většinou to podle Liou odmítají. Mají strach, že jejich dítě by nedostalo potřebnou péči. Navíc nevěří tomu, že vláda dokázala vyřešit problém s otráveným mlékem, ke kterému došlo už před deseti lety.

Výrobci do mléka přidávali melamin, který měl zamaskovat to, že naředěné mléko obsahuje málo bílkovin. Vedl k poškození nebo selhání ledvin novorozenců. Šest dětí v roce 2008 zemřelo, 50 tisíc dětí bylo hospitalizováno.

Mladé ženy odrazuje i to, že na čínském trhu existuje řada hraček, které obsahují nebezpečné látky, chemikálie, těžké kovy. Obávají se také nebezpečného očkování a jejich zdrženlivost podpořily i případy zneužívání dětí ve školkách. Na konci roku 2017 vyšlo najevo, že v soukromé školce v Pekingu učitelka dávala dětem ve věku dva až šest let injekce na uklidnění, aby děti nezlobily. Někteří rodiče hovořili také o možnosti sexuálního zneužívání dětí.

„Přes nepochybnou státní podporu převládá ve střední třídě patologická nedůvěra v etické chování firem a podnikatelů. Také nevěří místním úřadům, že firmy dokážou kontrolovat,“ napsala Liou. To platí i pro školní zařízení.


Etické zábrany padají:

Čína povolila transplantaci hlavy. Vyvolává to obavy západních lékařů

Neurochirurg Sergio Canavero hovoří o transplantaci hlavy, ilustrační foto


Část čínské populace volí komplikovanou cestu, jak se dostat k bezpečným potravinám pro děti. Například si sušené mléko pro novorozence nebo pleny nechávají posílat ze zahraničí. Čínská střední třída počítá s tím, že si za lepší zboží „ze Západu“ musí připlatit.

Už nalomenou důvěru v čínské produkty a dohled zhoršil také skandál s očkovacími látkami farmaceutické firmy Changchun Changsheng. V červenci vyšlo najevo, že stovky tisíc očkovacích dávek pro děti bylo vadných.

„Moje dcera byla očkována tímto výrobkem. Byla jsem naštvaná, ale zároveň bezmocná. Myslela jsem si, že se tomu dá zabránit. Ale v tomto případě ani peníze nepomohou,“ postěžovala si jedna z matek, se kterými Liou hovořila. Proto nechce do současné čínské reality přivést další dítě, když není možné nikomu a ničemu věřit.

EBF24

Související články:

Evropa v technologiích zaostává za USA i Čínou. Kde je Gigant.eu?

Čínští boháči skupují nemovitosti na Západě. Platí bitcoinem

Stejná blamáž jako v Česku. I v Polsku jde Číňanům hlavně o vliv a hotové firmy

Velké čínské oči aneb Stručná historie slavného čínského investování v Čechách

Čínský žongl s českým majetkem: Citic přebírá aktiva CEFC skoro za polovinu hodnoty

Čínská státem ovládaná korporace CITIC Group uhradila dluhy, které měla předlužená a kolabující CEFC u slovenské finanční skupiny J&T

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).