Menu Zavřít

Chytré Česko: na smart vesnice si počkáme

5. 10. 2017
Autor: čtk

Projekty smart city mají tři čtvrtiny českých měst a obcí ve svém „hledáčku“. Jejich hlavním cílem je zvýšení kvality života občanů, snížení nákladů a zapojení obyvatel do lokálních rozhodovacích procesů. Zároveň ale dvě třetiny měst a obcí dosud nemají žádnou chytrou strategii. Současně se při realizaci projektů stále více rozevírají nůžky mezi městy a vesnicemi.

Fakta vyplývají z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK), kterého se zúčastnilo 120 měst a obcí.

Jak šetření ukázalo, pouze dvě z deseti malých obcí v některé oblasti zavedly chytré řešení, oproti tomu u měst to jsou tři čtvrtiny.

Pro dvě třetiny malých obcí je téma smart city nové a zabývají se jím méně než rok. Navíc jen pět procent z nich má odpovědnou osobu nebo koordinátora, který toto téma dále rozvíjí. Naopak u měst je to skoro 60 procent.

Současné nebo plánované chytré projekty se zaměřují především na informační systémy pro občany, bezpečnost ve veřejném prostoru, chytré osvětlení a energie, dopravní systémy nebo open government.


Jakému ze smart řešení se česká města a obce již věnovaly, která plánují  Co řeší města a obce ve smart city Pramen: ČNOPK


Naopak témata jako telemedicína nebo carsharing hrají podle průzkumu v současnosti jen malou roli. Největší překážkou pro zavádění chytrých řešení jsou chybějící finanční prostředky (70 %).

Pro dvě pětiny měst a obcí představují velký problém chybějící know-how nebo personální kapacity či chybějící celkový koncept a vysoká míra byrokracie.

Kromě finanční podpory by městům a obcím pomohly tyto překážky překonat také pilotní projekty (59 %), výměna zkušeností s jinými městy a obcemi (54 %) nebo podpora státu a veřejné správy (52 %).


Přečtěte si o smart projektu v Praze 12:

Praha testuje v ulicích chytré lavičky. Nabijí telefon, ukáží teplotu

Ilustrační foto


Hlavními kooperačními partnery při zavádění chytrých řešení jsou kromě dalších měst a ministerstev především firmy. To tvrdí téměř jedna třetina respondentů.

KL24

„Pro zemi zaměřenou na budoucnost je enormně důležité, aby celoplošně využila potenciál chytrých řešení. Spektrum možností spojených s digitálními řešeními je mnohem širší, než se využívá. Pro malé obce se nabízejí řešení v oblastech veřejná správa, zásobování potravinami a zdravotnictví, v aglomeracích mohou vyřešit dopravní a bezpečnostní problémy,“ okomentoval průzkum Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK.

Čtěte také:

Carsharing na vzestupu. Češi sdílí tisíce aut

Vodíkové autobusy a bezodpadové město. Praha představila plán do roku 2030

Praha chce zkušebně vybavit své budovy chytrými technologiemi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).