Menu Zavřít

ČEZ může přijít o solární licenci. Preventivně odepsal 387 milionů korun

9. 10. 2019
Autor: Archiv

Společnosti ČEZ hrozí, že fotovoltaický park u Čekanic může přijít o licenci. Ohrožena je licence k provozování elektrárny o výkonu 4,5 megawattu.

Spor o datum dokončení tří solárních parků Skupiny ČEZ na Táborskú přerostl v boj o udržení jakékoli zvýhodněné výkupní ceny. Jak přiznal investiční fond ČEZ OZ v pololetní zprávě, Energetický regulační úřad (ERÚ) obnovil řízení o udělení licence pro fotovoltaický park u Čekanic, jehož výsledkem může být zánik licence. Fond proto vytvořil opravnou položku na celou hodnotu elektrárny - tedy ve výši 387 milionů korun.

Státní energetická inspekce (SEI) již před dvěma lety rozhodla, že tři solární parky byly dokončeny až v lednu 2010 místo původně udávaného prosince roku 2009. ČEZ tedy začal dostávat méně výhodnou výkupní cenu. „Podstata spočívá v otázce, zda podle tehdejší platné legislativy měly být elektrárny v době zahájení provozu osazeny elektroměry. S ohledem na stále probíhající řízení v této věci bychom se k podrobnostem v tuto chvíli nechtěli vyjadřovat,“ reagoval mluvčí ČEZ Martin Schreier.

Spor se týká tří zařízení. Zatímco v případě elektrárny Čekanice (instalovaný výkon 4,5 MW) již Nejvyšší správní soud definitivně rozhodl v neprospěch skupiny ČEZ, u solárních parků Bežerovice (3 MW) a Chýnov (2 MW) soudní spory ještě pokračují.


Kde mizejí solární miliardy: majitelům elektráren zůstane jen třetina z vyplacené podpory

 FVE


ČEZ OZ uzavřený investiční fond má v majetku deset solárních parků, 19 vesměs malých vodních elektráren, dva malé větrné parky a jednu bioplynku. Navzdory výše zmíněným problémům je fond ziskový, za první pololetí vydělal téměř 589 milionů korun po zdanění. Mateřské společnosti ČEZ poslal dividendu 1,4 miliardy korun.

Dále čtěte:

Zemkova Z-Group spustila v Maďarsku soláry za 100 milionů korun

Solární byznysmen Zemek: Nechci být obětním beránkem

Velký návrat: solárníci v Německu loni instalovali zdroje o výkonu tří jaderných reaktorů

Energetická laboratoř v praxi: sever Německa chce být do roku 2035 bez emisí

Jsou to lidé, ne démoni. Většina velkých solárních elektráren má dohledatelné vlastníky

MMF24

Jak to svítí ve světě. Na aukcích se ceny za kilowatthodinu dostaly pod dva americké centy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).