Menu Zavřít

Čeští investoři ve Varšavě zavřeli legendární obchod s hračkami Hamleys

15. 8. 2019
Autor: Jin Zan, CC BY SA 3.0, wiki

Pavel Čmelík a jeho partneři ve firmě Inexad zavřeli obchod s hračkami ve varšavském obchodním domě Galeria Północna. Hračkářství Hamleys v Polsku fungovalo od roku 2017. Byl to jediný obchod britské sítě u našich severních sousedů.

Tuzemská firma Inexad, za kterou stojí Pavel Čmelík, Dan Chytil, Petr Zavadil a Jiří Vlček, má franšízovou licenci pro Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rakousko. Polské zastoupení firmy Inexad podle listu Business Insider Polska informovalo, že se obchod zavírá bez dalších podrobností.

Z vyjádření nicméně vyplývá, že Galeria Północna nebyla vhodným místem na provozování obchodu s tím, že se hledá jiná lokalita. Podle představitelů obchodního domu však nebyl problém v lokalitě, ale v zájmu zákazníků.

„Vypadá to, že představitelé britské firmy podcenili konkurenci, s níž museli na nasyceném polském trhu soutěžit,“ uvedla ředitelka obchodního domu Galeria Północna Agniszka Nowak. Webu Euro.cz se nepodařilo firmu Inexad kontaktovat.

Nakupujete hračky v Hamleys?

V Praze funguje hračkářství Hamleys od roku 2016 v impozantních prostorách bývalé ČSOB v centru Prahy. Slavný britský řetězec s hračkami Hamleys otevřel v ulici Na Příkopě druhé největší hračkářství v Evropě. Na šesti tisících metrech čtverečních a třech podlažích postavila pražský obchod společnost Inexad Pavla Čmelíka, který do Česka už dříve přivedl britské značky košil T. M. Lewin a luxusní ručně vyráběnou obuv Barker. Pro někdejšího analytika londýnské banky Morgan Stanley to byl zatím největší projekt. Podle poslední zveřejněné účetní závěrky za rok 2017 firma Inexad skončila ve ztrátě 834 tisíc korun.

Hamleys je nejstarší hračkářství na světě, nese jméno Williama Hamleyho, který obchod založil v Londýně v roce 1760. Dnes sídlí na Regent Street a každoročně do něj zavítá okolo 5 milionů lidí, aby si vybrali z 50 tisíc hraček v sedmi patrech na 4500 metrech čtverečních. Hračky oficiálně dodává i královské rodině. Ve Velké Británii má Hamleys ještě osm obchodů, ve zbytku světa dalších téměř sto. Hamleys patří indickému boháči Mukéši Ambánímu.

Dále čtěte:

CzechTrade plánuje misi českých výrobců hraček do Turecka

Evropská unie dotuje malým firmám účast na veletrzích, podpory využilo už přes 800 podniků

MMF24

Hračkářství Toys R Us chystá po bankrotu comeback. Majitelé už zrušili aukci značky

Kdo si hraje, nezchudne. Češi jsou největší vývozci hraček v Evropě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).