Menu Zavřít

Česko svírá sucho. Hasit musí i vojáci

25. 7. 2018
Autor: zdl.army.cz

Armáda vyčlenila jeden ze svých záchranářských vrtulníků pro hašení velkých požárů.

Jak vysvětluje Tomáš Maruščák z generálního štábu, o pomoc požádalo ředitelství hasičského sboru už v pondělí. Do první akce vyletěl vrtulník W-3A Sokol s bambi vakem v podvěsu v úterý 24. června.

„Okolo 16. hodiny jsme obdrželi pokyn ke vzletu, hořela sláma na poli mezi obcemi Zdiby a Dolní Chabry. V 16.30 jsme již byli na místě, následně jsme během půl hodiny provedli deset shozů z Bambi-Bucketu,“ popisuje pilot vrtulníku Zdeněk Heuschneider.

Stroj Sokol z pražského kbelského letiště teď drží požární pohotovost každý den od osmi rána do osmi večer.

Před rizikem velkých požárů už před několika dny varoval Český hydrometeorologický ústav. Nejohroženějšími lokalitami jsou kraje Středočeský a Ústecký a oblast Českolipska. Důvodem je horké počasí a extrémně vyschlá půda.

Například v neděli se rozmohly dva lesní požáry v CHKO Kokořínsko. Kvůli špatně přístupnému terénu musel hasičům ze vzduchu pomáhat i policejní vrtulník.

Kvůli riziku požárů nemohou jezdit ani parní lokomotivy na výletních víkendových jízdách. Od jejich jisker by mohly vzplát pole. Například na akci Parním vlakem k Berounce, která proběhne v sobotu 28. července, vyrazí z Lužné do Berouna a zpět místo původně plánované mašiny Papoušek jen dieselelektrická Bardotka.

CIF24

Dále čtěte:

Jak bojovat se suchem? Propojením vodovodů za 22,7 miliardy

V prach se obrátíš. Startovní čárou pro řešení sucha je záchrana půdy

Přestali jsme uvažovat selským rozumem, říká ekolog Josef Fanta

 Krajinný a lesnický ekolog Josef Fanta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).