Menu Zavřít

České firmy lákají Bulhary. 12 tisíc už nestačí

Autor: čtk

Tuzemská ekonomika roste, pracovníků je nedostatek. Náborové aktivity tuzemských firem se proto v současnosti obrací do zahraničí. Hlavní cíl: Rumunsko a Bulharsko. Výhoda je jasná. Jsou členy Evropské unie. Proces, kterým musí firmy a jejich budoucí zaměstnanci projít, je tak podstatně jednodušší než v případě cizinců ze zemí mimo EU. U nich může celá anabáze zabrat i více než rok.

Mylná už je dnes i představa, že cizinci ze zemí jako Bulharsko nebo Rumunsko budou v tuzemsku pracovat za výrazně nižší platy než Češi. Tvrdí to alespoň ředitel personálně-poradenské společnosti McRoy Czech Tomáš Surka. „Za 12 nebo 13 tisíc korun hrubého nikdo z Rumunska pracovat do tuzemska nepojede,“ tvrdí. Důvody? Rumunské nebo bulharské mzdy jsou sice o poznání nižší, při práci v zahraničí se ale od mzdy odečítají náklady na bydlení a dopravu. A i tak se musí vyplatit. „Firmy dnes mají problém najít pracovníky na nekvalifikované pozice za mzdy v rozmezí od 17 do 24 tisíc hrubého, obsazují je proto zahraniční pracovní silou,“ dodává Surka.

Situace na trhu práce se citelně proměnila po krizi v roce 2008, kdy český stát zavedl znatelně přísnější podmínky pro lidi ze třetích zemí. Těch tedy výrazně ubylo. V loňském roce jich mělo v Česku pracovní povolení jen zhruba 17 tisíc. Naopak přibylo zaměstnanců z jiných zemí EU, kterých v tuzemsku pracovalo zhruba 245 tisíc. Dalších 61 tisíc pracovníků už mělo v Česku trvalý pobyt a ve vstupu na pracovní trh jim nic nebránilo, ukazují čísla resortu práce a sociálních věcí.

Cesta pro Ukrajince?

S rostoucí ekonomikou se ale poptávka po pracovnících-cizincích zvyšuje. Už na jaře české firmy volaly, že na trhu práce chybí přes sto tisíc zaměstnanců. Od IT specialistů, přes skladníky až po pracovníky v úklidu. Bez zaměstnanců jim dokonce hrozí, že nestihnou plnit zakázky.

Podle Surky je aktuálně největší poptávka v automobilovém sektoru a logistice. Firmy by tak cestu chtěly otevřít i Ukrajincům. Hlavní brzdou je systém Visapoint, přes který se zájemci hlásí k pohovoru na konzulát. Vláda tak už minulý rok přišla s projektem, který by měl celý proces v případě tolik poptávaných Ukrajinců urychlit. Cílí na vysoce kvalifikované cizince. Ti by měli v procesu systém Visapoint v podstatě obejít.


Dále čtěte:

EBF24

Cizincům se v Česku pracuje dobře, ukázal průzkum

Průměrná mzda vzrostla nad 27 tisíc korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).