Menu Zavřít

Češi na cestách podle pojišťovny způsobují čím dál větší škody

25. 5. 2017
Autor: Pexels.com

U cestovního pojištění skokově roste počet pojistných událostí s vysokou škodou. Počet pojistných plnění nad 100 000 korun loni vzrostl o 53 procent. Důvodem je to, že Češi loni výrazně více cestovali do exotických destinací, více tráví léto rizikovými sporty a také fakt, že stále větší část turistů tvoří senioři. Uvedla to Evropská pojišťovna ERV.

Průměrná velká škoda loni činila 338 000 korun, což je o třetinu více než o rok dříve. I když v roce 2016 klesl celkový počet škod o desetinu, průměrná výše škody stoupla o 16 procent na 11500 korun.


Přečtěte si, proč pojišťovny zdraží i pojištění aut:

Výrok Ústavního soudu o ceně vozu po nehodě nejspíš zvýší pojistné

 dopravní nehoda (ilustrační foto)


Kvůli zvýšenému zájmu o letní exotické země přibývá vyšších škod z destinací jako Seychely, Dominikánská republika, Kapverdy, Srí Lanka, Venezuela, Ekvádor, Mexiko nebo Kuba. „Právě cesty do těchto zemí reflektují změny v chování českých turistů,“ uvedl Štěpán Landík z ERV.

Vloni také ERV vyplácela dosud nejvyšší pojistné plnění. Týkalo se klienta, který po mozkové příhodě zůstal měsíc v nemocnici v Kanadě. Letecká ambulance jej převezla zpět do České republiky. Celkové náklady se vyšplhaly na devět milionů korun.

Třicet procent všech léčebných výloh v cizině bylo z důvodu gastroenteritidy (zánět trávicí soustavy), která je největším zdravotním rizikem v Egyptě a v Bulharsku. Dalších 15 procent tvoří nemoci horních cest dýchacích, způsobené zejména vysokým teplotním rozdílem mezi venkovní teplotou a klimatizovanými budovami. Mezi časté problémy dále patří úrazy rukou a nohou, kožní alergie či nachlazení.

Více cestovat začali čeští senioři, s čímž je spojen i vyšší počet zdravotních potíží u této věkové skupiny. Průměrná léčba seniora nad 70 let stála vloni pětkrát víc než dítěte a 1,8krát více než dospělého do 70 let.

EBF24

Nejvíce škod v zahraničí hlásili turisté z Egypta (31 procent), Řecka (21 pct) a Bulharska (11 pct). Nejvyšší průměrné škody byly vloni v Kanadě, Afghánistánu, Singapuru, Réunionu a USA. „Problémem v řadě nových atraktivních destinací je absence kvalitních zdravotních zařízení. Investoři v první řadě myslí na kvalitní hotely, ale infrastrukturu klinik opomíjejí,“ dodal Landík.

Dále čtěte:

Někdejší nucený správce VZP Pečenka dostal za smlouvu s Protonovým centrem podmínku

Nová česká online cestovní kancelář Trip.market se zaměří na firmy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).