Menu Zavřít

Cena elektřiny stoupla nejvýše za 9 let. Kvůli počasí a odstávkám

26. 1. 2017
Autor: čeps

Nízké teploty a odstávka jaderných elektráren ve Francii a Švýcarsku. To jsou faktory, proč spotové ceny elektřiny poprvé od roku 2008 krátkodobě překročily cenu sto eur (2700 korun) za megawatthodinu.

Ceny silové energie se prvně od podzimu 2008 přehouply přes hranici 100 eur za megawatthodinu (MWh). V úterý 24. ledna se elektřina na Evropské energetické burze EEX krátkodobě prodávala za 101,92 eur za MWh.

 Cena elektřiny na burze EEX.

Vývoj indexu Phelix (Physical Electricity Index) na EPEX SPOT. Cena v eurech za MWh. Zdroj: eex.com

Podle Wernera Brandauera a Güntera Pauritsche z rakouské Austrian Energy Agency (AEA) souvisí nárůst cen s nízkými teplotami, které panují v Evropě a vyššími nároky na vytápění.

K tomu přistupuje ještě odstávka jaderných elektráren ve Francii a ve Švýcarsku. Obnovitelné zdroje z vodních, větrných a solárních zdrojů tento výpadek nemohou nahradit, uvedl rakouský Der Standard.


V Německu málo foukalo. Čtěte více:

Odklon od jádra přinesl Německu více emisí. Málo foukalo

Ilustrační foto větrné elektrárny


Nízký stav vody v elektrárně Freudenau v Rakousku způsobil, že výkon je 80 MW což odpovídá 45 procentům maximálního výkonu 172 MW.

CIF24

Také výkon obnovitelných zdrojů v Německu je na nízkých hodnotách. Například výkon fotovoltaických parků je v poledne v těchto dnech jen na dvou gigawattech, což odpovídá 5 procentům instalovaného výkonu 40 gigawattů. A podobně na tom jsou i větrné elektrárny. Vyrábí okolo jednoho gigawattu, maximální výkon mají na 40 GW.

Dále čtěte:

Jak ušetřit za elektřinu

Dvě energie, 80 dodavatelů, 170 nabídek

Křetínský chce v Anglii stavět plynový Temelín

Proti proudu: Wyoming chce zarazit zelenou energii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).