Menu Zavřít

Německý proud pomohl zažehnat „blackout“ ve Francii

23. 1. 2017
Autor: čtk

Vlna mrazů ohrožuje dodávky elektřiny ve Francii, protože část atomových elektráren není zapojena do sítě. Výpadky tak nahrazují němečtí dodavatelé.

Francie má problémy se zásobováním elektrickou energií. V minulém týdnu musely více než tři stovky veřejných budov v Paříži vypnout venkovní osvětlení budov, aby se ušetřil proud. Také francouzský dodavatel jaderné energie EDF doporučil zákazníkům, aby zavírali okenice. Mnoho tepla totiž uniká špatně tepelně izolovanými budovami ven, informoval německý ekonomický týdeník Wirtschaftswoche (WiWo).

Ve Francii panují teploty až šest stupňů pod dlouhodobým průměrem a to dostává do problémů poskytovatele elektrické energie. Až sedm milionů francouzských domácností doma topí elektřinou a v mrazivých dnech zvyšují spotřebu. Navíc část francouzských jaderných elektráren je mimo provoz kvůli údržbě nebo stavebním úpravám. Proto země bojuje s možnými výpadky proudu.

Sousedská výpomoc

Za to, že se země galského kohouta zatím neponořila do tmy, vděčí výpomoci od východního souseda, Německa. Na druhou stranu na dodávkách elektřiny z Francie je závislé zase Španělsko. Přitom i Německo je pod tlakem s tím, jak odstupuje od jaderné energetiky.


O obnovitelných zdrojích v Německu. Čtěte více:

Odklon od jádra přinesl Německu více emisí. Málo foukalo Ilustrační foto.


Německá přenosová síť prochází v těchto dnech také těžkou zkouškou. Firma Amprion, která ji provozuje síť, hovoří v souvislosti s výpomocí Francii o velké výzvě. Nicméně možnost, že by došlo k nekontrolovatelnému kolapsu sítě, považuje za nepravděpodobnou.

Také firma Tennet, která provozuje síť v Nizozemsku a Německu, uvedla, že musí spolupracovat s ostatními hráči na trhu, aby dodávky energie byly plynulé.

Máme to pod kontrolou

Německá spolková agentura pro elektrickou síť tvrdí, že sice vznikají těžkosti s tím, jak se proud exportuje do Francie, ale situace je pod kontrolou a omezení pro německé zákazníky prý nehrozí.

BRAND24

Minulý týden Německo muselo využít kapacitu 1600 megawattů záložních elektráren v Německu a Rakousku.

Obchodní ředitel Gero Lücking z firmy Lichtblick, která produkuje elektřinu z obnovitelných zdrojů, přitom tvrdí, že odklon od jádra a takzvaná Energiewende je v Německu úspěšná. „Rozhodnutí o tom, že se Německo rozhodlo pro změnu v energetické koncepci a s tím spojenou diverzifikaci zdrojů, zachránilo dodávky elektřiny pro Francii,“ citoval jeho slova WiWo.

Dále čtěte:

Američané zanevřeli na uhlí. Těžaře nezachrání ani nástup Trumpa

Křetínský chce v Anglii stavět plynový Temelín

Seznamte se: 3 klíčoví experti, kteří Česku vyberou jaderné reaktory

Čínská invaze do zeleného Visegrádu. Gigant nakupuje ekologické elektrárny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).