Menu Zavřít

Čapí hnízdo bylo propojeno s Agrofertem, tvrdí zpráva OLAF

11. 1. 2018
Autor: čtk

Kompletní znění zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování dotace pro farmu Čapí hnízdo dnes zveřejnily servery Aktuálně.cz a Hospodářské noviny z vydavatelství Economia. OLAF v závěrech zprávy píše o podezření na porušení českého národního práva i práva Evropské unie. Na Čapí hnízdo by se podle zprávy mělo pohlížet jako na firmu propojenou nebo partnerskou s holdingem Agrofert.

Proti zprávě OLAF se ohradila společnost Imoba, která farmu Čapí hnízdo vlastní. Označila zprávu za absurdní a kritizovala OLAF, že jí nedal šanci se plně vyjádřit. Evropský úřad podle Imoby podlehl politickému tlaku.

Zveřejněný dokument shrnuje podmínky žádosti farmy o dotaci, výslechy svědků, vyjádření společnosti Imoba, pod níž nyní Čapí hnízdo spadá, vývoj vlastnických vztahů u Čapího hnízda i odkazy na unijní legislativu. Servery nezveřejnily kompletní přílohy dokumentu, kterých je podle dřívějších informací několik set stran, ale pouze jejich seznam.

Ministerstvo financí, které bylo v Česku prvním adresátem zprávy OLAF, z dokumentu dříve zveřejnilo tři odstavce na základě několika žádostí podaných podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ministerstvo nezveřejnilo celou zprávu, protože by to podle jeho názoru mohlo ohrozit trestní řízení kolem financování Čapího hnízda, které vedou české orgány.


Celá zpráva OLAF k Čapímu hnízdu: Nepravdivé údaje, mohlo jít o podvod

 Dominanta. Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný
do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010


„Andrej Babiš (ANO) je jediný premiér zemí EU, kterého OLAF vyšetřoval. Byl obviněn českou policií a čeká na vydání sněmovnou k trestnímu stíhání. I proto jsme se rozhodli zprávu publikovat. Jsme přesvědčeni, že v celém textu není nic, co by opodstatňovalo její utajování,“ uvedl dnes Vladimír Piskáček, ředitel redakcí vydavatelství Economia, pod které Aktuálně.cz i Hospodářské noviny spadají.

„Já osobně jsem hluboce přesvědčen, že jedno z nejdůležitějších práv, která česká ústava občanům dává, je právo na informace. Proto my všichni máme právo vědět, k jakým závěrům došel jeden z nejdůležitějších úřadů Evropské komise, když vyšetřoval současného českého premiéra Andreje Babiše a jeho blízké. Jaká doporučení vydal české policii i kolik peněz bude Farma Čapí hnízdo stát státní rozpočet,“ uvedl Piskáček.

Dokument konstatuje, že na Čapí hnízdo by se nemělo pohlížet jako na malý a střední podnik, ale naopak jako na firmu propojenou nebo partnerskou s holdingem Agrofert. Toto tvrzení zakládá OLAF na skutečnosti, že část akcií Čapího hnízda vlastnili rodinní příslušníci tehdejšího vlastníka Agrofertu a nynějšího premiéra Andreje Babiše (ANO).

Zpráva konstatuje, že dotace pro Čapí hnízdo činila zhruba 50 milionů korun, z evropských fondů je možné nárokovat 85 procent této částky, tedy zhruba 42,5 milionu korun. OLAF doporučuje unijnímu Generálnímu ředitelství pro regionální a městskou politiku, aby zajistilo vyjmutí této částky z evropského financování kvůli porušení pravidel.


Jak olafnout svoje mouly. Čtěte komentář Pavla Párala

 Páral


OLAF v závěrech mluví o porušení národní i unijní legislativy. „Společnost příjemce, která obdržela dotaci určenou výhradně malým a středním podnikům, a velká společnost se jeví tak, že tyto dva podniky lze pokládat za 'propojené' v souladu s platnou legislativou vzhledem ke skutečnosti, že skrze společné jednání skupiny fyzických osob tvoří jeden ekonomický celek.,“ uvádí. Hovoří také o zatajení informací před vedením operačního programu, který dotaci poskytl.

BRAND24

Babiše kvůli dotaci pro Čapí hnízdo obvinila česká policie z podvodu. Trestní řízení je přerušeno, protože v říjnových volbách získal Babiš poslaneckou imunitu. Sněmovna by se pravděpodobně příští týden měla zabývat jeho vydáním.

Čtěte také:

Imunitní výbor si pozval bývalého detektiva Komárka. Nehoráznost, zlobí se Kalousek

OLAF odmítl vydat českým europoslancům zprávu o Čapím hnízdě

Agrofert si kvůli zprávě OLAF stěžuje u evropského soudu i u ombudsmana

Zpráva OLAF o Čapím hnízdu obsahuje slovo podvod, tvrdí Michálek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).