Menu Zavřít

Postavte se bossingu: tyto signály napoví, že vás šéf zneužívá

14. 3. 2018
Autor: Profimedia.cz

Více či méně nepříjemného šéfa v práci zažil asi každý. V řadě případů vzájemné antipatie vyvrcholí změnou místa. Ne vždy ale dojde situace tak daleko a šikanovaný zbytečně trpí. Jak rozpoznat, že vás nadřízený opravdu zneužívá?

Ranní žaludeční neurózy, depresivní stavy v neděli večer nebo příval úlevy, když po příchodu do práce zjistíte, že váš nadřízený si vzal volno. To vše jsou znaky toho, že jste si se šéfem přinejmenším nesedli.

Co ale dělat? Zatnout zuby a vydržet, změnit zaměstnání nebo celou věc řešit s HR oddělením? Odpovědi se snažili najít experti oslovení profesním webem Monster.com.

Časté a opakované přesčasy

Práce do noci a o víkendech. V některých odvětvích jako v IT, dopravě či ve finančním sektoru jsou přesčasy zcela běžnou záležitostí. Pokud ale nepracujete v těchto oborech a zároveň nejste za své přesčasy správně ohodnoceni, je něco v nepořádku.

 Práce přesčas, ilustrační foto

Analytik Mark Moyer nabízí přímočaré řešení. „Obrňte se a promluvte si s nadřízeným,“ radí Moyer. Zásadní je podle něj zarámování celé konverzace. Vždy je lepší nepůsobit dojmem, že si stěžujete a jde vám především o sebe. Dobré je zdůraznit, že dlouhé hodiny v práci mají negativní vliv na vaše výkony. Zároveň je na místě upozornit, jak by vaše případné vyhoření negativně ovlivnilo firmu.


Hořet ano, vyhořet ne. Jak se bránit stresu

 Pracovní vytížení, ilustrační foto


Z administrativy osobním asistentem

Pokud je vaší prací administrativa, určitě není náplní vaší práce vaření kafe či vyřizování pochůzek pro šéfa. Od drobného „vyjití vstříc“ může být blízko k tomu, že se podobné laskavosti stanou běžnou praxí. Co tedy dělat ve chvíli, kdy zjistíte, že více než vlastním projektům a povinnostem se věnujete péči o to, aby byl váš nadřízený spokojený a dobře zásobený?

Nikdy neříkejte: Tohle nemám v popisu práce, doporučuje profesní koučka Belinda Plutz a navrhuje lepší přístup. „Místo toho řekněte: Pochopil jsem, že se moje povinnosti změnily, a chtěl bych probrat, co se ode mne nyní očekává,“ radí Plutz.

Dvě práce za cenu jedné

V době snižování personálních nákladů běžná věc. Váš kolega odejde nebo je odejit a jeho povinnosti přejdou na vás. Nadřízený se navíc většinou příliš nehrne do shánění náhrady. I v případě, že vám práce navíc nevadí, měli byste za ní být řádně ohodnoceni, míní poradkyně Jennifer DeWall.

Zároveň navrhuje opatrný, ale rozhodný přístup k nadřízenému. Vhodné je upozornit, že vám přibyly povinnosti navíc a navrhnout debatu o tom, jak to ovlivní vaši mzdu. Pokud nesouhlasí, promluvte si o tom, které činnosti upřednostnit, abyste se vyhnuli syndromu vyhoření. A také o dalších způsobech jak kompenzovat vaši práci navíc.


Bolestné vykoupení: jak se zotavit ze zhoubného vztahu? Tyto tipy poradí

 Problematický vztah, ilustrační foto


Dlouhé čekání na slíbené povýšení nebo přidání

Slíbil vám šéf více peněz, ale na výplatní pásce to stále není vidět? V tomto případě Moyer doporučuje tvrdší přístup a trvat na stanovení přesného data.

Pokud bude nadřízený i tak mlžit, je možné ještě přitlačit. „Nechci z firmy odcházet, a protože oba víme, že si zasloužím dostat přidáno, chci stanovit pevné datum, kdy to mohu očekávat,“ navrhuje Moyer.

Přivlastnění cizích nápadů

Mít za nadřízeného člověka, který krade vaše nápady nebo vám v rozhodujícím okamžiku nepřizná zásluhy, je nejenom frustrující, ale také škodlivé pro budoucí kariéru. Být podepsán pod svými nápady pomáhá zaměstnanci vystoupit z davu a ukázat se před širším vedením, což usnadňuje cestu za povýšením.

Nikdy nejednejte přímému nadřízenému za zády, varuje koučka Plutz. Upozorňuje, že vždy se může jednat o prosté opomenutí ze strany šéfa. Proto ho slušně upozorněte, že se jednalo o váš nápad, je první krok.

EBF24

Pokud žádná z výše uvedených rad nezabere, nezoufejte. Nezaměstnanost zůstává rekordně nízká a české firmy si nové zaměstnance předcházejí. Jinde mohou být vaše zásluhy lépe oceněny.

Dále čtěte:

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete

7 zvyků profesionálních pilotů, které vám pomohou být úspěšnější

Buďte jako Buffett a Gates. Alespoň pět hodin týdně studujte


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).