Menu Zavřít

Bankovní transakce roku: developer P3 si půjčil 38 miliard

6. 10. 2016
Autor: P3

Developer PointPark Properties (P3), který staví a provozuje logistické parky, podepsal smlouvu o refinancování úvěru s pěti bankami z Česka a Slovenska. Letošní největší český bankovní obchod firmě zajistil 1,4 miliardy eur, tedy zhruba 38 miliard korun.

Finance byly zapůjčeny na aktiva v České republice a na Slovensku. I proto poskytne refinancování pět tuzemských bank. Kromě banky ČSOB, která refinancování zaštítila, nalily do balíku peníze také Komerční banka, UniCredit Bank a Česká spořitelna. Raiffeisen Bank International pak poskytne peníze na refinancování rumunských aktivit P3, uvádí portál eurobuildcee.com.

ČSOB, Komerční banka, Česká spořitelna a UniCredit se podílely na refinancování českého a slovenského portfolia P3. Společně developerovi půjčily 720 milionů eur.

„Jedná se o největší transakci v letošním roce a pravděpodobně i největší v České republice za celou dobu novodobé historie. ČSOB se na transakci velmi významně podílela koordinačně - v roli aranžéra, agenta i věřitele,“ řekla webu Euro.cz ředitelka útvaru Financování nemovitostí ČSOB Lenka Kostrounová.

Podle slov mluvčí České spořitelny Kristýny Havligerové je financování v historickém obchodu pro tuto banku potvrzením úspěšné spolupráce s jedním z klíčových hráčů na logistickém trhu v České republice a v Evropě.

Partnerství oceňuje i druhá strana. „Společnost P3 Logistic Parks se rozhodla refinancovat své dlouhodobé závazky s cílem snížit cenu úvěrů a získat prostředky na svůj další rozvoj. S využitím odborných znalostí trhu a asistence společnosti Eastdil Secured oslovila přední mezinárodní finanční skupiny, aby získala co nejlepší nabídku ve všech evropských státech, ve kterých vlastní a spravuje průmyslové nemovitosti. P3 Logistic Parks a skupina respektovaných mezinárodních bank tak dojednali refinancování v hodnotě 1,4 miliardy eur, což je ve svém objemu největší letošní událost v oblasti real estate,“ uvedl finanční ředitel P3 George Aase.

EBF24

P3, kterou ovládají TPG Real Estate a Ivanhoe Cambridge vlastní v devíti zemích 163 skladů o rozloze 3,3 milionu metrů čtverečních. V Česku drží 14 průmyslových parků včetně největšího v Praze. Slovenská aktiva představují dva parky u Bratislavy a Žiliny.


Čtěte také:

Australské fondy krouží kolem českých skladů. Ve hře je historický obchod

Už i logistické haly jsou eko


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).