Menu Zavřít

Miliardář Branson zachraňuje lidstvo. Létá na alkohol vyrobený z CO2

5. 10. 2018
Autor: Virgin Atlantic

První komerční let firmy Virgin Atlantic miliardáře Richarda Bransona ukázal životnost technologie americké firmy LanzaTech. Ta vyrábí v bioreaktorech etanol z oxidu uhličitého pomocí bakterií, jež se nacházejí také v králičích bobcích. Alkohol přimíchává do leteckého paliva. Podle společnosti LanzaTech může tvořit až 50 procent paliva a výrazně snížit uhlíkovou stopu letecké dopravy.

Letecká společnost Virgin Atlantic, kterou založil britský miliardář Richard Branson, uskutečnila první komerční let z amerického Orlanda na londýnské letiště Gatwick s bioetanolem vyrobeným z emisí oxidu uhličitého.

V palivových nádržích měl letoun 5 procent tohoto ekologického etanolu, který snižuje objem emisí skleníkových plynů. Etanol nové generace vyrábí americká společnost LanzaTech. V bioreaktorech využívá anerobní bakterie, jež jsou přítomny také v králičím trusu. Bakterie přeměňují emise oxidu uhličitého na etanol, jež má stejnou kvalitu jako alkohol vyráběný z cukru nebo biomasy.

Podle firmy může podíl alkoholu v leteckém palivu dosáhnout až 50 procent. Firma LanzaTech tvrdí, že by mohla leteckému průmyslu dodávat až 20 procent paliva, které sektor spotřebuje. Ředitelka firmy Jennifer Holmgrenová zdůraznila, že let Virgin Atlantic ukázal, že emise uhlíku je třeba vnímat jako příležitost, jak je opakovaně využívat.

Zakladatel aerolinií Richard Branson podporuje iniciativu, aby v Británii vznikly továrny, jež budou emise přeměňovat na etanol. Virgin Atlantic spolupracuje s LanzaTech od roku 2011.

Přelomový okamžik pro letectví, věří Branson

Miliardář si přistání Boeingu 747 v Londýně nenechal ujít. Podle něj se jedná o přelomový okamžik pro leteckou dopravu. „Spolupráce se společností LanzaTech umožní, aby se výrazně snížily emise uhlíku. Zároveň to povede k podpoře britského průmyslu,“ zdůraznil úspěšný podnikatel.

Palivo nové generace podle něj dává průmyslovým emisím „druhý život“ a umožňuje, aby mohlo být vytěženo ze země méně fosilních paliv. Virgin chce, aby britská vláda podpořila výstavbu tří závodů na výrobu etanolu do roku 2025. Vyrobit by mohly ročně 475 milionů litrů paliva pro letecký průmysl.

Podobný projekt podpořila ocelárna ArcellorMittal v belgickém městě Gent. Zařízení má být v provozu od roku 2020, s kapacitou 80 milionů litrů paliva ročně.

LanzaTech provozuje od května továrnu v Číně v průmyslové zóně Caofeidian ve spolupráci se státní čínskou ocelárnou Shougang Group. Roční kapacita je 61 milionů litrů etanolu.

CIF24

Dále čtěte:

Důsledek růstu ocelářského průmyslu: uhlíkové emise v EU loni poprvé za sedm let stouply

Přidejte v ochraně ovzduší, nebo půjdete k soudu, vzkazuje Brusel zemím unie

Whiskey znečišťuje životní prostředí. S regulacemi bojuje i Jack Daniel‘s

Češi odpad třídí zodpovědně, často ale zbytečně

Znečištěná pláž plasty v Indii, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).