Menu Zavřít

Co s emisemi CO2? ArcelorMittal z nich bude vyrábět palivo pro auta

20. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Revoluční projekt, který může ukázat cestu dalším průmyslovým podnikům, spustil koncern ArcelorMittal v belgickém Gentu. Emise oxidu uhličitého z tamní ocelárny chce již za dva roky využívat k produkci etanolu. Ten bude možné využít k pohonu osobních aut namísto biolihu první generace, vyráběného z cukrové řepy, třtiny či kukuřice.

Dodavatelem unikátní technologie je americká společnost LanzaTech. Ta dodá bio-reaktor s bakteriemi, které umějí z oxidu uhličitého vyrobit etanol. Po několika pilotních projektech jde o první velkokapacitní zařízení, které bude po dokončení produkovat 80 milionů litrů (65 tisíc tun) etanolu ročně. Jedná se o podobnou kapacitu, jakou mají české závody na výrobu bioetanolu ze zemědělských plodin v Dobrovicích a Vrdech.

Investice v belgické ocelárně je poměrně nákladná – ArcelorMittal vyčíslil náklady na 150 milionů eur (3,8 miliardy korun). Část peněz – konkrétně 10,2 milionu eur – uhradí Evropská unie z programu Horizon určeného na podporu moderních technologií. Zařízení na výrobu etanolu z emisí má v Gentu zahájit provoz nejpozději v polovině roku 2020.


Loučení s mahárádžou: Mittal koupil ostravské hutě za 175 milionů, vytáhl z nich 47 miliard

Lakšmí Mittal


Oproti původním záměrům nabral projekt zpoždění. „Jsme nadšení, že po několika letech výzkumu a inženýringu můžeme pokročit s největším projektem svého druhu v rámci skupiny ArcelorMittal. Stavíme první zařízení, které nabídne komerčně životaschopný příběh nového využití uhlíkových emisí ve velkém rozsahu,“ uvedl k investici Carl De Maré, viceprezident ArcelorMittalu pro technologickou strategii.

Zatímco zájem o využití průmyslových emisí k výrobě paliva či plastů v Evropě roste, nad biopalivy první generace se stahují mračna. Evropská komise před rokem navrhla omezit jejich podíl v dopravě na sedm procent a postupný přechod na biopaliva druhé generace (vyráběná z odpadních surovin). Evropský parlament je ještě radikálnější a hovoří o úplném odklonu od výroby biolihu a bionafty první generace do roku 2030.

BRAND24

Dále čtěte:

Důsledek růstu ocelářského průmyslu: uhlíkové emise v EU loni poprvé za sedm let stouply

Přidejte v ochraně ovzduší, nebo půjdete k soudu, vzkazuje Brusel zemím unie

Whiskey znečišťuje životní prostředí. S regulacemi bojuje i Jack Daniel‘s

Všichni řešili jen OKD. Co bude dál s Ostravskem?

Češi odpad třídí zodpovědně, často ale zbytečně

Znečištěná pláž plasty v Indii, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).