Menu Zavřít

Babišův smrádek

1. 2. 2017
Autor: Redakce

Andreji Babišovi zřejmě tak trochu tečou nervy. Alespoň se to zdá z jeho reakcí na dotazy po legálnosti jeho příjmů v minulosti a způsobu nabytí majetku spojené s kauzou nedaněných dluhopisů Agrofertu.

Freudeovský výrok osobního přítele křišťálově čistého Standy Grosse o „zkorumpované pakáži“ v České televizi je toho významným příznakem. Obviňování novinářů z lhaní a korupce je už celkem standardním projevem podlosti našeho ministra financí.

Poprvé byl terčem týdeník Euro, poté, co někdy v roce 2012 po vstupu miliardáře do volebního boje shrnul veřejné informace o jeho privatizačních obchodech se státem a přidal i úplně novou informaci o tehdy čerstvě objeveném svazku agenta Bureše. Na mítincích ANO bylo pak Euro označováno za nejzkorumpovanější médium v Česku. Nyní se tohoto čestného titulu dočkali Reportéři ČT, přestože veřejnoprávní médium jde dlouhodobě ministru financí takříkajíc na ruku. Jak vidno, jsou lidé, kterým se nezavděčíte.


Čtěte: Babiš se ČT omlouvat nebude, nechá si udělat audit příjmů


Babišovy agresivní lži a urážky však nic nezmění na tom, že nám z almary vypadl kostlivec. A není divu, že se ministru financí nechce do objasňování původu svého majetku. To je u každého miliardáře, řečeno se Švejkem „vošajstlich“. Jenže ne každého miliardáře napadne stupidní myšlenka, že udělá ze státu svou firmu a pustí se kvůli tomu do politiky.

A v politice už to tak chodí, že toho pindíka, jak si ho Andrej sám označil, bude muset ukázat, byť by to bylo jen k obveselení veleváženého publika. Však už i premiér Sobotka byl svého času ogrilován za to, že si pořídil byt za poslanecké náhrady.

Slibované audity jsou jen pokusem tohle majetkové svlečení oddálit. Auditoři samozřejmě zkontrolují cokoli. Ale vždy jen to, co jim zadáte a zaplatíte. Tohle není kauza pro velkou čtyřku, ale standardně pro finanční úřad a slavnou daňovou kobru. Ty korunové dluhopisy jsou evidentní daňovou optimalizací.


Přečtěte si: Babiš čelí trestnímu oznámení kvůli nákupu dluhopisů Agrofertu

 Andrej Babiš (ANO) se od svých výroků o Letech distancoval.


To podtrhuje i skutečnost, že podle veřejně dostupných údajů má být jejich úrokový výnos splacen až s jistinou k Silvestru roku 2022. A jen berňák může rozhodnout, zda Agrofert postupoval legálně, nebo zda je nutné doměřit daň. To žádný auditor do žádné zprávy nenapíše. Zrovna tak jenom berňák může říci, že ty nedaněné příjmy byly skutečně nezdanitelné a nešlo o trik k obejití daňových předpisů.

Jenže je zde jakýsi problém. A tím je skutečnost, že Babiš je nadřízeným všech berňáků v zemi a jmenoval svého člověka jejich generálním ředitelem. Důvěra v to, že budou měřit svému šéfovi stejným metrem, jako všem ostatním, je tak nutně nalomena. Proto je požadavek na zveřejnění nezdanitelných zisků a transakcí, které k nim vedly, logický a nezbytný a s případným auditem nijak nesouvisí.

BRAND24

Ale i když se ministr financí z maléru vylže, nepěkný smrádek zůstane s ním. A zavane vždy, kdy se to bude nejméně hodit. A všechna ta „zkorumpovaná pakáž“ v médiích bude vrtat a hledat dál. A jak známo ze starých přísloví, kdo hledá, najde.

Přečtěte si další komentáře Pavla Párala:

Bože, to bolí

Brexit natvrdle

Lunatici řeší miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).